Recent, a avut loc un concurs naţional care are drept scop inovarea în domeniul alimentar, subiect despre care Monitorul de Galaţi a relatat AICI. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi a reuşit să câştige mai multe premii. „Acest eveniment s-a desfăşurat online, organizat de Fundaţia Dan Voiculescu, facultatea noastră şi universitatea noastră este partener şi coorganizator al acestui eveniment. În cadrul acestui eveniment, facultatea noastră a participat cu şapte lucrări, şapte prezentări. Au fost prezentări de produs şi, de asemenea, am avut o prezentare în cadrul conferinţelor INOVALIMENT, o secţiune aparte a acestei manifestări care reuneşte specialişti, experţi în domeniu din ţară şi străinătate. Subiectul principal este sectorul alimentar, alimente sustenabile, alimente pentru generaţiile actuale şi cele viitoare. Din cele şapte lucrări cu care a participat facultatea noastră, patru au fost premiate. Am câştigat marele premiu pentru inovaţie, este vorba despre o abordare integrată referitoare la prelucrarea fructelor de măceş. Apoi pe secţiunea de biotehnologie, Marina Picurov, doctorandă, a câştigat premiul întâi cu un ingredient revoluţionar, se numeşte tribiotic, pentru că reuşeşte să reunească într-o singură formulă mai multe componente de efecte benefice. Premiul întâi la categoria alimente funcţionale, tot facultatea noastră l-a câştigat, prin Oan Nistor, lector, cu un produs, un jeleu obţinut din suc de struguri din soiul Băbească Neagră. Am câştigat şi premiul doi la secţiunea alimente sustenabile, unde Daniela Serea, doctorandă, a câştigat foarte multe aprecieri cu o bere în care a încercat să îmbunătăţească proprietăţile funcţionale şi de culoare prin valorificarea pieliţei din struguri roşii”, a declarat Nicoleta Stănciuc, profesor Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.
Prin prelucrarea inovativă a fructului de măceş, marele premiu, s-au creat mai multe produse. „Am obţinut patru variante de produs de tip jeleu, nouă ne place mai mult numele de marmeladă, în care am variat concentraţia de zahăr, astfel încât să avem şi produse fără zahăr. Apoi ne-am gândit la copii şi am obţinut un suc de măceşe cu pulpă, numai că produsul e astringent şi am zis să îl cuplăm cu alt suc natural şi am obţinut diverse variante de cupajare cu suc de mere. O altă variantă, merge în zona supliment alimentar, am valorificat pulpa de măceş cu inoculare cu o bacterie probiotică, astfel încât să obţinem un ingredient care să nu fie valoros doar prin conţinutul de polifenoli, carotenoide, culoare, dar să aducă şi un plus de bacterie probiotică. Deci, trei produse din fructul de măceş. Lucrarea face parte dintr-o teză de disertaţie, lucrarea a fost elaborată de Adina Teodorescu, absolventă al unui program de master din cadrul facultăţii”, a mai precizat Nicoleta Stănciuc. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓