29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul a câştigat 2 premii I şi Marele Premiu pentru INOVAŢIE la INOVALIMENT 2022
Galaţiul a câştigat 2 premii I şi Marele Premiu pentru INOVAŢIE la INOVALIMENT 2022

Astăzi a avut loc ceremonia de închidere a primei ediţii a Târgului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „INOVALIMENT”, care s-a desfăşurat online, în perioada 21-22 noiembrie.
În acest an Marele Premiu Ştiinţific „INOVALIMENT” i-a fost acordat unui proiect înscris în categoria alimentelor sustenabile, BEECHNUTELA - Crema tartinabilă din seminte de jir (seminţe de fag).
Invenţia se referă la o nouă compoziţie a unui produs de tip cremă tartinabilă, recomandat pentru persoanele care au o dietă săracă în grăsimi saturate, fără substanţe energizante, lactoză sau fără zahăr. Aceata este formată din miez de seminţe de jir (Fagus sylvatica, Fagus orientalis), miez de seminţe floarea soarelui, grăsime vegetală, zahăr sau substituenţi ai acestuia, lecitină, emulgatori de tipul mono şi digliceridelor şi substanţe cu rol antioxidant. Autori: Andreea Puscas si Prof Dr Vlad Muresan USAMV CLUJ. Produsul de află în curs de brevetare.
„Crema tartinabilă din jir este un produs inovator ce ar putea fi o bună alternativă pentru cremele deja existente pe piaţă. Seminţele de jir au fost alese datorită substanţelor benefice pe care acestea le pot furniza organismului, dar şi pentru că reprezintă o materie primă ce se poate obţine de pe teritoriul ţării noastre, nefiind necesar importul care determină creşterea amprentei de carbon”, a declarat Ing. Andreea Puşcaş, autoarea acestei lucrări ştiinţifice, prezentate în ediţia din acest an a Târgului INOVALIMENT.
Printre lucrările ştiinţifice premiate la INOVALIMENT 2022  se mai numără berea cu adaos de struguri roşii, apa îmbogăţită cu proteine din insect sau ambalajele inteligente din tescovină de mere, care ajută la eliminarea pasticului şi la îmbunătăţirea calităţilor nutriţionale ale alimentelor.
În cadrul târgului de invenţii şi inovaţii au fost prezentate peste 40 de lucrări ştiinţifice, din categorii precum: Biotehnologii, Alimente sustenabile, Alimente funcţionale, Ingrediente inovatoare, Securitate alimentară, Aplicaţii tehnologice avansate.
! Pe lângă Marele Premiu Ştiinţific INOVALIMENT, au mai fost acordate 4 premii I, înscrise în cele 4 categorii şi Marele Premiu pentru INOVAŢIE:
Marele Premiu pentru INOVAȚIE:
Valorificarea integrată a fructelor de măceşe (Rosa canina) în produse alimentare şi bioingrediente cu funcţionalitate demonstrate. Autor: Adina Teodorescu, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.
Categoria ALIMENTELE VIITORULUI:
Premiul I - Valorificarea sucului de struguri din soiul Băbească neagră la obţinerea de produse gelificate (Jeleuri din suc de struguri din soiul Babeasca Neagra). Autor Oana Nistor, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.
Categoria BIOTEHNOLOGII:
Premiul I - Ingredient tribiotic obţinut prin co-fermentare cu consorţii de microorganisme din culturi artizanale (kombucha şi granule de chefir de lapte). Autor: Marina Pihurov, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.
Categorie TEHNOLOGII ALIMENTARE:
Premiul I - Paine funcţionala cu adaos de pudră obţinută în urma valorificării subproduselor rezultate de la procesarea cătinei. Mona Popa, USAMV Bucureşti.
Categoria INOVAŢIE:
Premiul I - ActiFishPack-Sistem de ambalare activă a peştelui proaspăt, Autor Socaciu Maria Ioana, USAMV Cluj.
Toate lucrările premiate vor fi promovate şi evaluate, în vederea transferului tehnologic, deoarece unul dintre obiectivele târgului este acela de a conecta cercetarea ştiinţifică cu mediul de business.

Criteriile de acordare a premiilor

Principalele criterii care au stat la baza acordarii premiilor au fost: gradul de inovaţie şi de sustenabilitate, coeficientul de rentabilitate economică şi potenţialul pieţii, utilizarea tehnologiilor emergente.
Comisia de evaluare a fost formată din specialişti din mediul universitar şi reprezentanţi ai mediului de business din România.
În cadrul Târgului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „INOVALIMENT” au avut loc şi o serie de conferinţe ştiinţifice, susţinute de cercetători ştiinţifici şi specialişti din România şi din afara ţării.
Principala concluzie a conferinţelor ştiinţifice din cadrul târgului INOVALIMENT este aceea că, puterea transformării sistemului alimentar stă în cercetare şi inovare. Ce vom mânca în viitor depinde de cât de deschişi vor fi oamenii spre nou şi de o educaţie culinară, adaptată noilor cerinţe ale alimentaţiei viitorului.
„Concluziile cercetătorilor prezenţi la Conferinţele Ştiinţifice INOVALIMENT merg într-o singură direcţie în care sistemul alimentar va suporta transformări majore, în viitor, iar factorii cheie sunt educaţia şi inovarea”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu.
Cea de-a treia ediţie a târgului a beneficiat şi de încrederea şi sprijinul instituţiilor statului, prin  Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurarel şi Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Târgul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii din domeniul alimentar INOVALIMENT este primul şi singurul târg din România dedicat cercetării alimentare şi este organizat de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Facultatea de Stiinţele şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunarea de Jos, Galaţi, Facultatea de Stiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj şi Forumul Inventatorilor Români.

Alte lucrări valoroase, înscrise la INOVALIMENT 2022

Printre cele mai interesante şi inovatoare lucrări ştiinţifice prezentate şi premiate la INOVALIMENT 2022 se mai mai numără:
- Paste făinoase scurte din făină spelta şi adaos de făină de borhot de malţ şi procedeu de obţinere a acestora, Autor: Prof. Dr. Dabija Adriana, Facultatea de Inginerie Alimentară Suceava.
- Feed Me - Apă îmbogăţită cu proteine din insecte, Carlos Bendezú, Francelina Carrero, Sabina Văleanu, Futura BSM C.A Venezuela.
- Bere cu adaos de extract din pieliţa strugurilor roşii, Daniela Serea, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.
- Oleogeluri cu aplicabilitate în preparate din carne îmbunătăţite nutritional, Anda Tanislav şi Vlad Muresan Cluj.
- Model experimental de obţinere a unui ingredient inovator cu potenţial antioxidant şi antimicrobian cu aplicabilitate în dezvoltarea conceptului de „green food” şi în tratarea afecţiunilor gastrointestinale, Mădălina Medeleanu, USAMV Cluj, potrivit unui comunicat al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.


Articole înrudite