28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În vizită la Biserica de lemn de la Cerţeşti şi Moara de apă de la Brăhăşeşti
În vizită la Biserica de lemn de la Cerţeşti şi Moara de apă de la Brăhăşeşti
Zilele Europene ale Patrimoniului au ajuns în România la cea de-a XIX-a ediţie. Pe data de 17 septembrie 2011, în întreaga ţară, au avut loc evenimente culturale cu tema "Moştenirea culturală din lemn". Acestea s-au desfăşurat sub coordonarea direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniul naţional.
Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi a oferit gălăţenilor prilejul să cunoască patrimoniul cultural din lemn al judeţului şi a organizat vizite la două monumente istorice din lemn existente pe teritoriul judeţului Galaţi. "În judeţul Galaţi există doar două monumente istorice construite din lemn: Biserica de lemn de la Cerţeşti şi Moara de apă de la Brăhăşeşti, ambele de categorie B. Şi aici intervine partea dificilă. Ambele monumente se află nu numai la o distanţă foarte mare de reşedinţa de judeţ, dar şi la o distanţă apreciabilă una faţă de cealaltă, iar asigurarea vizitării gratuite a celor două monumente, în lipsa fondurilor, devenea o misiune imposibil de realizat. Sprijinul oferit, cu titlu gratuit, de Primăria Galaţi şi de societatea Transurb din Galaţi, a fost nu numai salvator, dar au arătat şi că le pasă, fapt pentru care le mulţumim", a precizat consilierul DJCPN Galaţi, Marius Mitrof.
Elevii şcolilor nr. 9 şi nr. 34 din Galaţi, sub îndrumarea profesorilor Laura Mihail şi Paula Chiroşcă, au avut astfel ocazia să viziteze două valoroase monumente istorice, una din categoria arhitecturii religioase (Biserica de  lemn de la Cerţeşti, datată 1776), cealaltă din categoria patrimoniului industrial (Moara de apă, datată sfârşitul secolului al XIX-lea). Cele două obiective vizitate sunt extrem de importante pentru judeţul nostru, întrucât sunt singurele edificii din lemn şi, dacă nu vor fi restaurate şi conservate, se vor pierde definitiv.
Constantin Bunescu, proprietarul monumentului istoric Moara de apă de la Brăhăşeşti, a avut amabilitatea de a permite accesul în curtea domniei sale, pentru ca monumentul să poată fi observat şi în interior. Cu ocazia sărbătoririi Zilelor Europene ale Patrimoniului, gălăţenii au mai putut vizita expoziţiile organizate de Muzeul de Arte Vizuale, Muzeul de Istorie, Biblioteca V.A. Urechia, Centrul Cultural Dunărea de Jos şi Muzeul Mixt din Tecuci. Judeţul Galaţi are potenţial turistic din punct de vedere cultural, însă acesta nu va putea fi valorificat fără semnalizarea monumentelor istorice şi fără amenajarea unei infrastructuri corespunzătoare.


Articole înrudite