27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ignatul, varianta Primăria Galaţi
Ignatul, varianta Primăria Galaţi
O tochitură uriaşă, făcută din carnea a cinci porci a câte 100 de kg fiecare, a fost oferită de Primăria Galaţi de Ignat pentru 3.000 de gălăţeni. Bucătarul care a coordonat operaţiunea „Ignatul în stradă” a spus cum a făcut reţeta. „Folosim slană, grăsime, pulpă de porc, cotlet de porc, puţin ficat şi cam atât. Aici am pregătit grăsime de casă, slană pentru degustat”, a spus Petrică Enache, bucătar.
Ca să meargă bine tochitura, nu trebuia să lipsească mămăliga, care a fost făcută într-un ceaun la fel de mare. Şi aici e un secret. „Mestecăm. Ca să iasă gustoasă, mămăliga nu trebuie să aibă cocoloaşe. Mestecăm bine, până când nu mai are. Am făcut la foc de lemne, ca la ţară. Aşa-i tradiţia. Pomana porcului se face la foc de lemne, cu slană şi pulpă de porc. Dacă o facem la aragaz, nu iese gustoasă ca aceasta de aici”, a spus bucătarul Petrică Enache. Până a fost gata tochitura, şoricul care sfârâia pe plită le-a făcut poftă gălăţenilor care, nerăbdători, i-au cerut bucătarului să guste. Unii au mâncat prima oară şorici în acest an. După mai bine de o oră tochitura a fost gata şi a fost împărţită alături de salată de varză şi de un pahar de vin fiert. Cei care au băut un pahar în plus au devenit euforici, iar un gălăţean a început să cânte „Oţelule, Oţelule, noi suntem gălăţeni. Nu vă supăraţi pe noi, Marius Stan este primar”. S-au dat şi cârnaţi, tot din partea municipalităţii, dar aceştia au fost făcuţi de ieri, la Facultatea de Chimie Alimentară.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi