15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ignatul, varianta Primăria Galaţi
Ignatul, varianta Primăria Galaţi
O tochitură uriaşă, făcută din carnea a cinci porci a câte 100 de kg fiecare, a fost oferită de Primăria Galaţi de Ignat pentru 3.000 de gălăţeni. Bucătarul care a coordonat operaţiunea „Ignatul în stradă” a spus cum a făcut reţeta. „Folosim slană, grăsime, pulpă de porc, cotlet de porc, puţin ficat şi cam atât. Aici am pregătit grăsime de casă, slană pentru degustat”, a spus Petrică Enache, bucătar.
Ca să meargă bine tochitura, nu trebuia să lipsească mămăliga, care a fost făcută într-un ceaun la fel de mare. Şi aici e un secret. „Mestecăm. Ca să iasă gustoasă, mămăliga nu trebuie să aibă cocoloaşe. Mestecăm bine, până când nu mai are. Am făcut la foc de lemne, ca la ţară. Aşa-i tradiţia. Pomana porcului se face la foc de lemne, cu slană şi pulpă de porc. Dacă o facem la aragaz, nu iese gustoasă ca aceasta de aici”, a spus bucătarul Petrică Enache. Până a fost gata tochitura, şoricul care sfârâia pe plită le-a făcut poftă gălăţenilor care, nerăbdători, i-au cerut bucătarului să guste. Unii au mâncat prima oară şorici în acest an. După mai bine de o oră tochitura a fost gata şi a fost împărţită alături de salată de varză şi de un pahar de vin fiert. Cei care au băut un pahar în plus au devenit euforici, iar un gălăţean a început să cânte „Oţelule, Oţelule, noi suntem gălăţeni. Nu vă supăraţi pe noi, Marius Stan este primar”. S-au dat şi cârnaţi, tot din partea municipalităţii, dar aceştia au fost făcuţi de ieri, la Facultatea de Chimie Alimentară.


Articole înrudite