28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Hora Unirii fără huiduielile
Hora Unirii fără huiduielile
A mai trecut un 24 Ianuarie, de data aceasta sărbătorit fără fast la Galaţi. La manifestări au participat mulţi oamenii, în mare parte pensionari, elevii şi copii de grădiniţă echipaţi cu steguleţe tricolore. Faţă de Iaşi, unde huiduielile populaţiei au devenit un obicei, gălăţenii au aşteptat fără zarvă momentul în care au putut să se prindă în Hora Unirii. Manifestările au început la ora 12 cu o slujbă de pomenire a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a mamei sale la biserica Vovidenia şi s-au încheiat la Muzeul ”Casa Cuza Vodă”, unde invitaţii au fost primiţi cu mere şi covrigi.
Puţini politicieni
De la festivităţi  nu au lipsit nici partidele politice, care, împreună cu membrii, lor s-au aşezat strategic. Cum intrai în zona statuii, liberalii şi pdl-işti erau aşezaţi de o parte şi de alta a străzii Domnească, în schimb conservatorii erau poziţionaţi la intrarea de la Grădina Publică, echipaţi cu câte o garoafă în mână şi cu poezia învăţată: „Florile sunt de la domnul Durbacă”. În schimb, politicienii de la nivel central au lipsit. Singurul care şi-a făcut apariţia a fost deputatul PNL Victor Paul Dobre. La evenimentele de la statuia lui Cuza au mai participat primarul Dumitru Nicolae, preşedintele CJ, Eugen Chebac, şi prefectului Paul Florea, dar şi câţiva şefi de instituţii sau societăţi publice şi consilieri.
Anul acesta ceremonia a fost diferită faţă de alţi ani. Dacă în anii trecuţi cuvântul de deschidere era acordat directorului muzeului de Istorie, anul acesta festivitatea a fost deschisă de directorul Direc?ii de Cultură, Cătălin Negoiţă, care a făcut o scurtă prezentare a semnificaţii zilei de 24 Ianuarie. Pentru prima dată, politicienii au ales să tacă. Niciun reprezentat al autorităţilor locale nu a luat cuvântul, probabil pentru a nu crea vreun eveniment neplăcut.
Se pare că anul acesta politicienii au fost foarte timizi, neintrând în horă. Sigurul care a fost îndeajuns de curajos a fost prefectul. Cei care protestează de mai bine de 10 zile în faţa Prefecturi nu participat la ceremonie, aceştia ajungând la finalul festivităţilor, când deja autorităţile erau plecat, fapt care nu i-a împiedicat să strige câteva lozinci împotriva Guvernului.
Prefectul se laudă cu un tablou
După terminarea evenimentelor de la statuie, prefectul Paul Florea a dezvelit un portret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care va sta de veghe în holul Prefecturi. Conform spuselor prefectului, acest  portret a fost plătit integral de domnia sa.
„Este un proiect iniţiat de mine pentru a aduce un omagiu celui care a adus un mare serviciu Galaţiului. Eu am plătit pentru acest tablou şi voi continua să pun tablouri pe holurile Prefecturii, cu personalităţile care au însemnat ceva pentru acest oraş. Îmi doresc să transform Prefectura într-un muzeu, pentru că această clădirea este cea mai reprezentativă pentru Galaţi şi îmi doresc ca cetăţenii să vină să îl viziteze măcar o dată pe săptămână”, a declarat prefectul.
Ciprian NECULA


Articole înrudite