28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Într-o zi superbă, sute de gălăţeni din instituţiile publice, elevi mici, preşcolari, membri ai diferitelor partide şi pensionari au venit la Statuia lui Cuza pentru a marca cei 153 de ani de la Unirea înfăptuită de Cuza.
Evenimentul de la statuie s-a derulat pe repede înainte, discursul oficialităţilor fiind reprezentat doar de cel al lui Cătălin Negoiţă, din poziţia de director al Direcţiei de Cultură, momentul oferirii florilor la statuia lui Cuza fiind prelungit de un alai întreg al Partidului Conservator. Acest fapt a dus la pierderea răbdării publicului, care, alături de Ansamblului “Doina Covurluiului” de la Centrul Cultural, a demarat una dintre cele câteva hore care s-au format. Singurul oficial care s-a alăturat gălăţenilor veseli cu simţ patriotic a fost prefectul Paul Florea. Ceilalţi oficiali au sesizat uşoara degringoladă şi au rămas separat, neprinzându-se în horă. Dar gălăţenii s-au bucurat şi au învârtit horele. Fanfara a dat semnalul închiderii evenimentului oficial, astfel încât protestatarii de la Prefectura Galaţi au reuşit să se intersecteze doar cu mulţimea care părăsea zona celebrării populare a Unirii. A lipsit şi momentul actorilor care îi reprezentau pe Domnitorul Cuza şi Elena Doamna, ce îşi făceau apariţia în şareta condusă de Renato.
Ulterior protestatarii au revenit în faţa Prefecturii, continuând să ceară “Jos Băsescu”, precum şi căderea Guvernului. Reluarea protestelor din faţa Prefecturii a prins finalul celei de-a doua părţi a programului oficial desfăşurat în holul Prefecturii.
La cel de-al doilea moment aniversar, prefectul Paul Florea a dezvelit un tablou care reprezintă o reproducere a imaginii domnitorului Cuza. Tabloul nu poartă semnătura autorului, însă are inscripţionat numele prefectului, care a refuzat să precizeze numele autorului şi costul lucrării. Prefectul a mărturisit că tabloul este un cadou personal din partea sa oferit gălăţenilor, pe care l-a comandat şi a fost finalizat într-o săptămână. Prefectul şi-a anunţat cu acestă ocazie intenţia de a mai amplasa o serie de lucrări de artă în sediul Prefecturii. Florea intenţionează ca pentru o zi din săptămână instituţia să aibă şi funcţie de muzeu deschis publicului larg. Situaţia tinde să ajungă la extremele ospitalităţii instituţionale: de la porţile ferecate de Cosmin Păun, actualul prefect deschide foarte larg uşile Prefecturii…
Al treilea moment al celebrării zilei de 24 ianuarie s-a desfăşurat la Casa Cuza, unde profesorii au evocat momentul Unirii Principatelor, produs în urmă cu 153 de ani, unui auditoriu majoritar tânăr (elevi, studenţi), muzeografi şi istorici.


Articole înrudite