28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câteva zeci de gălăţeni, cei mai mulţi vârstnici, au ieşit şi ieri în stradă pentru a cere demisia preşedintelui ţării şi a guvernului Boc, aceştia răspunzând apelului făcut de două asociaţii de pensionari care au obţinut autorizaţie de la Primărie pentru a organiza proteste până pe 27 ianuarie. De data aceasta, locul de adunare al protestatarilor nu a mai fost cel din faţa Prefecturii, aşa cum s-a întâmplat până acum, ci Parcul Şahiştilor din Þiglina 1, un loc preferat de mulţi pensionari care vin să îşi petreacă timpul liber. După ce s-au adunat în parcul din Þiglina 1 la ora 10, protestatarii au plecat în marş spre Casa de Cultură a Sindicatelor, pe parcursul deplasării aceştia făcând apel la trecători să li se alăture pentru a nu mai muri de foame.
Dacă luni au folosit ca elemente de decor baloane portocalii şi păpuşi care reprezentau diferite persoane aflate la conducerea ţării, de data aceasta protestatarii au folosit alt arsenal prin care să îşi arate nemulţumirile faţă de cei care conduc ţara. Piesele „grele” au fost o cruce pe care scria „democraţia” şi un sicriu pe care erau lipite fotografii cu membri ai Guvernului sau cu preşedintele ţării. Ajunşi la esplanada de la Casa de Cultură a Sindicatelor, cei aproximativ 60 de protestatari s-au încălzit strigând lozinci împotriva preşedintelui şi a Guvernului, după care au făcut Hora Unirii pentru a marca ziua de 24 ianuarie. Oamenii au plecat apoi pe jos către sediul Prefecturii, mergând pe strada Brăilei. Ajunşi în faţa Prefecturii, locaţia obişnuită de desfăşurare a protestelor, oamenii au dansat din nou Hora Unirii şi au cerut demisia preşedintelui şi a Guvernului, precum şi organizarea de alegeri anticipate.
Toader Cristea, liderul uneia dintre cele două asociaţii de pensionari organizatoare a protestelor, s-a arătat nemulţumit de faptul că oamenilor li s-a interzis să meargă la statuia lui Cuza, pentru a-şi striga şi acolo nemulţumirile şi a dansa Hora Unirii. Practic, autorizaţia eliberată de Primăria Galaţi nu prevedea ca protestatarii să-şi strige nemulţumirile şi la statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Acest lucru nu i-a oprit însă pe unii protestatari să meargă la statuia domnitorului pentru a vedea ce autorităţi se află acolo, aceştia ajungând însă după terminarea ceremoniilor, astfel că s-au reîntors în faţa sediului Prefecturii.

Demisia parlamentarilor opoziţiei nu va conduce la alegeri anticipate!

Ne-a declarat deputatul PC Bogdan Liviu Ciucă, care ne-a mai precizat condiţiile în care se pot organiza alegeri anticipate, aşa cum cer protestatarii gălăţeni care ies zilnic în stradă. „Constituţia prevede explicit faptul că procedura declanşării alegerilor anticipate are loc atunci când Parlamentul respinge de trei ori un guvern propus de preşedinte. Demisia din Parlament a reprezentanţilor opoziţiei nu va conduce la alegeri anticipate, ci doar la organizarea de alegeri parţiale. Din acest motiv noi, reprezentanţii USL, am solicitat că toţi parlamentarii, inclusiv cei ai puterii, să ne dăm demisia. În opinia mea demisia tuturor parlamentarilor ar putea fi un motiv de declanşare a alegerilor anticipate, deşi acest lucru nu este prevăzut explicit în Constituţie, dar este în schimb indus”, ne-a declarat deputatul conservator. Acesta ne-a spus că reprezentanţii puterii ar trebui să ţină cont de cererile protestatarilor care cer demisia Guvernului şi declanşarea unor alegeri anticipate.


Articole înrudite