28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În prima zi a acesei săptămâni, amfitetrul Şcolii nr.10 „Dimitrie Sturdza” Tecuci a fost gaza unei manifestări cultural-artistice deosebite: comemorarea unuia dintre cei mai importanţi pictori români, Gheorghe Petraşcu. La eveniment au participat nu numai cadre didactice şi elevii ai şcolii, ci şi oameni din viaţa culturală tecuceană: Laurenţiu Groza - directorul Muzeului Mixt Tecuci, Lucia Gologan - custodele Galeriilor de Artă „Gheorghe Petraşcu” Tecuci, alături de prof, Eugenia Olariu - inspector şcolar zonal, nelipsită de la evenimentele şcolilor, şi directorii unităţii de învăţământ - Florin Coman şi Viorica Pătrăşcanu.
Manifestările au debutat cu vernisajul expoziţiei de desene, desfăşurat sub genericul „Formă şi culoare”, reproduceri după opera pictorului Gheorghe Petraşcu, lucrări realizate de elevii şcolii sub îndrumarea prof. Simona Oancă, urmat de discursurile invitaţilor. Primul care a luat cuvântual a fost directorul Muzeului Mixt Tecuci, Laurenţiu Groza, care a readus în faţa publicului elemente importante din viaţa cunoscutului pictor tecucean, începând cu debutul în cadrul unei expoziţii personale şi evoluţia artistului de-a lungul anilor. Inspectorul şcolar Eugenia Olariu a făcut referire la lucrările deosebite ieşite de sub pensula micilor artişti, care sunt rezultatul unei munci asidue, atât a elevilor, cât şi a îndrumătorilor acestora: „Este de apreciat faptul că această unitate se remarcă în peisajul şcolar cu rezultate deosebite în mai multe domenii. Aici sunt actori renumiţi, recitatori recunoscuţi, iată, pictori de mare talent, care calcă cu mândrie pe urmele lui Gheorghe Petraşcu, şi nu mai reamintesc de celelalte categorii, care sunt deosebit de numeroase. Acest lucru scoate în evidenţă faptul că în această şcoală se munceşte, şi nu oricum, ci cu dragoste, iar elevii şi cadrele didactice sunt cu adevărat o familie, o mare şi frumoasă familie”.
Lucia Gologan a ţinut să completeze „golurile” din istoria lăsată în urmă de marele pictor român: „Nu trebuie să uităm faptul că Gheorghe Petraşcu a fost primul pictor român membru al Academiei Române, un artist complet care a ridicat arta la acest rang. Îl comemorăm astăzi pe acest mare om chiar în şcoala unde a studiat. Această şcoală, însă, a mai dat şi alţi oameni de valoare, printre care reamintim pe prof. Dimitrie Hîrlescu, care a fost şi director al acestei şcoli, şi pe pictorul Ştefan Savastre, trei personalităţi care au dat însemnătate Tecuciului. Păcat însă că nu avem o casă memorială Gheorghe Petraşcu şi nici o lucrare a marelui pictor tecucean”.


Articole înrudite