28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Focar de hepatită A în ghetoul din Micro 19
Focar de hepatită A în ghetoul din Micro 19
Trei copii cu vârste cuprinse între 4,8 şi 9 ani au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase după ce s-a constatat că au hepatita A, cunoscută şi ca boala mâinilor murdare. ”Cei trei copii fac parte din familii diferite. Este vorba de două familii care are fiecare câte 11 membri, din care opt sunt copii. S-a luat în prima fază măsura internării copiilor infectaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi rămâne să se descindă la blocul unde locuiesc cele două familii, să se catagrafieze zona pentru a se vedea cine a fost vaccinat antihepatitic şi cine nu, va fi vaccinat”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.
Ce este Hepatita A
Hepatita A este o infecţie a ficatului cauzată de un virus de tip ARN care este transmis prin ingerarea alimentelor şi a apei contaminate. Spre deosebire de viruşii hepatici B şi C, hepatita A nu determină o infecţie cronică asupra ficatului. Acesta este primul virus hepatic descoperit şi este cunoscut ca fiind cea mai frecventă cauză de inflamaţie hepatică.
Perioada de incubaţie
Virusul hepatic A are o perioadă de incubaţie ce variază între 15 şi 45 de zile (în medie – 25 de zile). Prima fază, simultană cu debutul acestei afecţiuni hepatice, este caracterizată de simptome nespecifice, precum oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, durere abdominala şi, mai rar, febră urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După 1-2 săptămâni de la debutul bolii hepatice se poate instala şi icterul. În cele două săptămâni ce preced apariţia icterului, gradul de contagiune este cel mai ridicat, întrucât concentraţia de viruşi este maximă (aceasta scade după instalarea icterului). Copiii pot răspândi virusul hepatic A perioade mai lungi de timp decât adulţii, cei mici fiind contagioşi până la 10 săptămâni după debutul clinic al hepatitei A.
Simptome
Prezenţa simptomelor în infecţia cu virus hepatic A depinde de vârsta pacienţilor. În cazul copiilor sub 6 ani, 70% dintre infecţii sunt asimptomatice, în mod normal, icterul nu asociază boala. Acest procent nu se menţine în cazul copiilor de peste 6 ani, în cazul cărora infecţia de obicei este asociată cu simptome, icterul instalându-se la peste 70% din pacienţi.
În cele mai multe cazuri, simptomele durează mai puţin de 2 luni, dar există un procent de 10%-15% dintre persoanele infectate cu virusul hepatic A care au experimentat o boală prelungită şi recidivantă, dar care nu a depăşit totuşi 6 luni.
Virusul devine inactiv la temperaturi mai mari de 85 grade C, însă în condiţii normale de mediu virusul hepatic A poate supravieţui în afara corpului uman şi câteva luni. Dacă cineva a fost infectat cu virusul hepatic A în trecut, nu se mai poate infecta încă o dată şi nici nu îl poate transmite altora. Odată ce organismul se vindecă de hepatită A, dezvoltă anticorpi care îl pot proteja de viitoare infecţii cu acelaşi virus hepatic.
Transmiterea Hepatitei A
Virusul hepatic A poate fi găsit în materiile fecale ale unei persoane infectate cu acest virus. Este trasmis prin contactul cu aceste materii fecale infectate şi din acestea poate trece cu uşurinţă în mâncare şi apă şi, prin ingerare, în organismul uman. Cele mai frecvente căi de transmitere a hepatitei A sunt: ingerarea alimentelor şi a apei ce au intrat în contact cu materii fecale infectate; omiterea procesului de spălare a mâinilor după utilizarea toaletei; utilizarea instrumentelor de mâncat/ băut folosite în prealabil de o persoană infectată.


Articole înrudite