Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a transmis, astăzi, luni, 17 octombrie 2022, prin intermediul unui comunicat de presă că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire de către managerul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi, Niţă Teodor, a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de manager al teatrului a semnat, avizat şi aprobat o serie de documente ce au avut ca efect angajarea soţiei acestuia în cadrul aceleiaşi instituţii, acesta obţinând venituri în perioada martie 2018 - iulie 2019 în valoare de 62.110 lei.
Întrebat despre cum comentează informaţiile furnizate de ANI, Teodor Niţă ne-a explicat că situaţia e lămurită de mult timp şi că ştia că va fi reclamat la ANI, tocmai de aceea, înainte de reangajarea soţiei, a adresat printr-o casă de avocatură, o solictare Agenţiei Naţionale de Integritate prin care să fie lămurite aspectele legale privind o eventuală incompatibilitate sau conflict de interese.
În fapt, soţia directorului Teatrului „Nae Leonard” este angajata teatrului de 28 de ani, însă o perioadă artiştii au fost trecuţi de fapt pe ştatele de plată ale fundaţiei Andreiana Juventus din cauză că, în 2010 guvernul Boc a adoptat o ordonanţă prin care s-a stabilit un normativ de personal pentru fiecare unitate administrativ teritorială, în dorinţa de a reduce cheltuielile bugetare. Pentru Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi s-a stabilit ca numărul de angajaţi să fie limitat la 37 de persoane, ceea ce înseamna că 200 de angajaţi urma să fie puşi pe liber. Principalul efect al unei asemenea măsuri era că teatrul s-ar fi găsit în imposibilitatea să mai ofere gălăţenilor spectacole la un nivel profesionist, cum se întâmplase până atunci, cu doar 37 de artişti. Municipalitatea a venit astfel cu ideea încheierii unei asocieri între Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi o fundaţie, Andreiana Juventus. În baza acestei asocieri, artiştii au fost preluaţi spre a fi angajaţi de fundaţie printre aceştia numărându-se şi soţia directorului teatrului, dar au muncit efectiv pentru instituţia de cultură. În 2018, artiştii au fost reangajaţi la Teatrul „Nae Leonard”.
Teodor Niţă ne-a declarat că şi dosarul deshis la Parchet ca urmare a sesizării ANI a fost deja închis. Potrivit declaraţiilor directorului teatrului, acesta nu este funcţionar public şi deci nu e intră sub incidenţa Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţii publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, cum de altfel reiese şi din răspunsul ANI, primit de acesta din care cităm: „Opinăm că deţinerea funcţiei de director al Teatrului Muzical «Nae Leonard» Galaţi şi faptul că un angajat al acestei instituţii este soţie/rudă/afin a/al directorului nu este de natură să genereze o situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese, întrucât, faţă de situaţia analizei, nu sunt aplicabile dispoziţiile legale privind incompatibilităţile pe cumul de funcţiişi conflicre de interese din Legea 161/2003”.
Acesta este un nou exemplu cum ANI dă rateuri pe bandă rulantă, foarte mulţi dintre cei pentru care Agenţia a constatat stare de incompatibilitate sau conflict de interese au câştigat în instanţă anularea actelor emise de ANI.
De curând, Monitorul de Galaţi a relatat despre cum directorul Direcţiei de Fiscalitate din cadrul Primăriei municipiului Galaţi a câştigat procesele cu ANI şi a dovedit că a fost acuzat pe nedrept de incompatibilitate. Citește AICI!