28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mircea Toader, liderul PDL al organizaţiei locale, precum şi cel al grupului parlametar PDL din Camera Deputaţilor, susţine tema comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Avanatajele pe care le prezintă: o economie de circa 30 de mii de euro; o legitimitate mai mare a rezultatelor votului prin prezenţa mai mare la urne care se prodeuce cu ocazia alegerilor locale, electorii fiind mult mai interesaţi de alegerea primarului decât de cea a parlamentarilor; candidatul pentru un fotoliu de parlamentar nu va mai trebui să promită că asfaltează străzi, pentru că atribuţiile acestuia ţin de realizarea legislaţiei, nicidecum de alocarea fondurilor bugetare; „dedicarea” completă a candidatului pentru o singură bătălie (căci adesea cei care intenţionau de fapt să ajungă în Parlament candidau în prealabil la locale, pentru a fi locomotiva partidului, ori pentru a fi siguri că dacă pierd la parlamentare măcar au un ciolan de ros în plan local - n.r); şi neoficial, pentru reducerea cheltuielilor ce ţin de distribuţia pungilor către potenţialii electori.
Alegerile comasate în toamnă
Alegerile locale şi cele parlamentare comasate s-ar putea desfăşura în toamna anului viitor, astfel încât noii parlamentari să nu aştepte foarte mult timp pe tuşă până la ocuparea fotoliului de parlamentar, întrucât mandatele actualilor parlamentari expiră la începutul lunii decembrie 2012. De aceea va fi modificată Legea 215, cu prelungirea mandatelor aleşilor locali până în noiembrie. Toader a respins varianta propusă de USL – alegeri parlamentare anticipate, în vara anului viitor, motivând că măsura ar genera „degringoladă în ţară”.
Măsuri anti-fraudă?
Întrebat dacă prin economisirea estimată, portocaliii vor avea în vedere introducerea sistemului anti-fraudă, de verificare electronică a votului (introducerea CNP-ului alegătorului care a votat - n.r.), Mircea Toader a precizat că va face această propunere. Însă nu a oferit garanţii că această intrare într-o eră a transparenţei desfăşurării alegerilor chiar se va produce, sub pretextul unor investiţii destul de mari ce ar presupune dotarea circumscripţiilor electorale cu sisteme prin care actele de identitate ar fi scanate, astfel încât ar putea eradicat turismul electoral şi implicit, votul multiplu. Mircea Toader a reamintit că o astfel de propunere legislativă există, dar până în prezent nu s-a bucurat de susţinere mare tocmai din cauza lipsei fondurilor necesare pentru implimentarea ei.
Mai bine „orange” decât verde
Şi pentru că pe tapet a fost pusă problema culorii partidului – verde sau portocaliu? - Toader apreciază că oranjul este încă în tendinţe, şi chiar ar putea fi prelungite aceste preferinţe cromatice, dacă spre exemplu „le spunem celor de la Orange – treci alături de noi!” a declarat amuzat Mircea Toader. Relaxarea liderului PDL vine şi pe baza nefireştii uniri a opoziţiei unde se iscă cele mai stupide certuri, chiar între colegii de partid. Toader a avertizat opoziţia că USL nu este recunoscută în faţa legii, şi chiar dacă va obţine peste 50% din voturile liber exprimate şi recunoscute, tot nu vor forma următorul guvern, întrucât preşedintele va respinge varianta pe baza prevederilor constituţionale care arată că formarea guvernului va reveni „partidului” care a câştigat 50% + 1 din voturi, şi nu uniunea ori alinanţa mai multor partide.
Candidaţii locali, stabiliţi
Portocaliii gălăţeni au avut la rândul lor o miuţă locală, adică Biroul Permanent Judeţean al PDL Galaţi şi-a decis candidaţii: Necula pentru primăria Galaţi; Eduard Finkelstain, primarul Tecuciului are ca obiectiv câştigarea încă unui mandat, în ciuda concurenţei acerbe de care are parte, iar Aramă ar trebui să câştige preşedinţia judeţului. Întrebat dacă aceştia chiar vor fi adevăraţii candidaţi portocalii, şi nu au fost aruncaţi în cursă doar ca simpli iepuraşi ce trebuie să alerge până în preajma alegerilor, pentru ca apoi să se ofere electoratului adevăraţii candidaţi, Toader a preferat iniţial să fie misterios, pentru ca apoi să declare: ,,Decizia definitivă privind candidatura celor trei, în raport de rezultatele monitorizării, se va lua înainte de data alegerilor locale, deci există posibilitatea înlocuirii lor”.  Reamintim că liderul PDL precizase şi cu alte ocazii că aşteaptă USL să îşi desemneze candidaţii, iar pe cei respinşi PDL îi aşteaptă cu braţele larg deschise. În plus, atât Necula, cu toate epistolele lui către gălăţeni, precum şi Aramă, care nu prea are carismă electorală, reuşesc să atingă procente jenant de mici în opţiunile de vot ale electoratului gălăţean.


Articole înrudite