28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
30.000 de elevi şi copii de grădiniţă suferă în frigul din clase
30.000 de elevi şi copii de grădiniţă suferă în frigul din clase
Cearta oficialităţilor lasă în frig 30.000 de elevi şi copii de grădiniţă din judeţul Galaţi. Situaţia în şcoli şi grădiniţe a devenit îngrijorătoare. Părinţii chiar au cerut explicaţii celor de la Inspectoratul Şcolar despre nefurnizarea agentului termic în şcoli şi grădiniţe. „Părinţii ne-au sesizat, întrebându-ne de ce nu este căldură în şcoli. Noi nu suntem furnizori. Din păcate, situaţia lipsei de căldură afectează tot oraşul. Avem 13 şcoli care au cerut să se micşoreze durata orei de la 50 de minute la 40, alte 17 şcoli unde avem temperatura între 15 şi 18 grade dar şi alte 18 unităţi de învăţământ unde temperatura e între 10 şi 25 de grade. Sindicatul ne cere întreruperea cursurilor unde nu se furnizează agent termic”, a precizat Doru Resmeriţă, inspectorul şcolar general.

În grădiniţe şi şcoli se învaţă ca înainte de '89

Stana Papuc este educatoare la Grădiniţa 43, unde copiii stau la 10 grade Celsius, îmbrăcaţi, având căciuli şi geci pe ei. Se încălzesc suflând în palme şi, ce e mai trist, trebuie să se dezbrace ca să se culce la prânz la aceleaşi temperaturi. Normal că mulţi au răcit. „Avem 27 de copii în grupă dar doar 12 sunt aici, restul sunt răciţi sau i-au ţinut părinţii acasă. Alţi părinţi nu îşi permit să ţină copiii acasă, că au serviciu. E tare greu fără căldură. Nici pe vremurile de tristă amintire nu era aşa”, spunea Stana Papuc, care de 33 de ani lucrează în învăţământ, dar niciodată nu a prins aşa vremuri. Geanina Popa, directoarea grădiniţei, spune că nu se pot suspenda cursurile deoarece părinţii nu ar avea unde să îşi lase copiii.
Şi în şcoli e la fel.
„Dacă vorbiţi şi râdeţi credeţi că ne încălzim?”, spunea Mirela Cernat, directoarea Şcolii 40 din Galaţi, unde, la fel, puştii de clasa I stau îmbrăcaţi sau aleargă să se încălzească.
„Au răcit mulţi, nici eu nu mă simt foarte bine. E frig, prea frig pentru ei. Se mai aleargă ei, mai vorbesc şi mai râd. Aşa ne mai încălzim. Dacă nu dau drumul la căldură, atunci voi ruga părinţii să aducă calorifere sau aeroterme. Altă soluţie nu văd. Degeaba reducem programul, că ori stau 50 de minute ori stau 40, tot la fel e”, spunea Mirela Cernat.

2.867 de gălăţeni cu viroze

Vemea rece şi lipsa căldurii din case şi unităţile de învăţământ a crescut îngrijorător numărul bolnavilor de viroze respiratorii. „Avem peste 2.800 de viroze. Cele mai multe, la copii preşcolari şi la elevi. De aceea avem şi multe absenţe şcolare. Răcirea vremii, dar şi frigul din case şi şcoli ori grădiniţe, a crescut numărul virozelor”, a precizat dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi.

SIP: „Când doi se ceartă, elevii tremură de frig”

Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi este profund îngrijorat de condiţiile în care copiii şi cadre didactice sunt nevoiţi să-şi desfăşoare de ceva vreme orele de curs şi de numărul mare de îmbolnăviri cauzate de frigul din şcoli. Prin intermendiul unui comunicat, solicită Inspectoratului Şcolar Judeţean „să suspende cursurile în situaţia în care cei responsabili pentru furnizarea agentului termic nu vor asigura căldura în şcoli începând cu 1 noiembrie, aşa cum au promis în Comisia de dialog social desfăşurată miercuri 26 octombrie 2011. Asta se întâmplă pentru că disputa politică dusă la limita absurdului de conducerile celor două societăţi ce asigură agentul termic pare să nu aibă nici soluţie şi nici sfârşit”.
„Cerem Consiliului Local, conducerii partidelor politice, să intervină în această dispută, spunând STOP unei atitudini condamnabile ce induce un evident dispreţ faţă de beneficiari. Întrucât condiţiile de muncă nu permit desfăşurarea normală a activităţii, atenţionăm Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Local de posibilitatea întreruperii cursurilor fără a recupera orele pierdute. Sperăm că situaţia se va remedia rapid iar cei ce iau decizii vor înlătura cât mai repede circumstanţele ce au avut drept consecinţă existenţa unor unităţi de învăţământ neîncălzite, ca în vremea dictaturii ceauşiste.


Articole înrudite