07 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scump şi la timp, ineficient dar gratuit
Scump şi la timp, ineficient dar gratuit
Frigul deja a venit iar mii de oameni din toată ţara au răcit, au făcut tot felul de infecţii respiratorii iar cei mai ghinionişti s-au ales şi cu pneumonii. Toţi medicii spun că nici gripa nu mai are mult până să apară iar cea mai bună protecţie este vaccinarea antigripală. Pentru a fi  eficientă, şi această imunizare trebuie făcută din timp, organismului fiindu-i necesare, măcar, două săptămâni ca să îşi dezvolte imunitatea în urma vaccinării.
Primele cazuri de gripă apar pe la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, aşa că ar cam trebui să ajungă, cel târziu până la jumătatea lunii, dozele de vaccin antigripal în toată ţara. Şi aşa e cam târziu, pentru că, odată ajunse în judeţe, până ce dozele sunt împărţite medicilor mai durează câteva zile.
Anul trecut Ministerul Sănătăţii a întârziat livrarea dozelor de vaccin antigripal, aşa că s-a început vaccinarea împotriva gripei când deja aceasta circula iar medicii erau sceptici asupra efectelor vaccinului în situaţia în care mulţi deja veniseră în contact cu virusurile şi ajunseseră fie la spital, fie la medicul de familie. Aşa că au fost situaţii în care dozele date atunci de Ministerul Sănătăţii au fost inutile.
Se pare că şi în acest an lucrurile vor sta la fel. Sunt şanse foarte mari ca până la jumătatea lunii să nu ajungă nicio doză de vaccin antigripal. Iar dacă ele sunt aduse deja când virusurile gripale circulă, se va repeta povestea şi alte doze fie vor fi făcute degeaba, fie rămase prin frigiderele medicilor de familie. Asta deoarece, chiar sosite mai târziu, aceste doze nu acoperă necesarul de imunizare al judeţului şi tot mai vin în tranşe până ce circulaţia virusurilor gripale aproape că încetează.
Problema cu întârzierea unor vaccinuri utile populaţiei nu se regăseseşte doar în ceea ce priveşte vaccinul antigripal ci şi la alte tipuri de vaccinuri, majoritatea necesare copiilor şi incluse în planul naţional gratuit de vaccinare. De când Institutul Cantacuzino a fost pus pe butuci, România a ajuns dintr-o ţară care exporta vaccinuri de calitate în una care stă la mâna marilor producători occidentali. Iar asta costă bani, dar afectează şi sănătatea populaţiei. E drept că majoritatea acestor doze de vaccinuri care lipsesc sau vin prea târziu pot fi cumpărate din farmacii, la preţuri mari însă, pe care clar nu şi le pot permite toţi. Mai ales că unii fac parte din categoria celor care au dreptul gratuit la vaccinare. Nu avem de ales acum decât între aşteptarea unui vaccin care mereu ajunge prea târziu sau achiziţionarea unuia din farmacie, la preţuri inaccesibile multora.


Articole înrudite