Începând de vineri şi până pe data de 8 decembrie, gălăţenii nu trebuie să-şi mai facă griji în legătură cu ceea ce vor pune pe masă. Partidele politice le vor servi alegătorilor - dimineaţa, la prânz şi seara - un veritabil circ pe pâine.
Ieri, un candidat la parlamentare a venit cu o propunere destul de interesantă, zic eu. Păcat, însă, că este tardivă (pentru acest scrutin electoral), dar şi mai mare păcat este că ideea nu i-a venit unui senator ori deputat de Galaţi înainte de a-şi depune iar candidatura: „Unii nu au ce să spună. Ce au făcut? Actualii parlamentari ar trebui să vină mai întâi cu un raport de activitate în faţa cetăţenilor şi apoi să anunţe că vor mai candida”.
Sunt convinsă că oricine, cu excepţia atârnaţilor politic, dacă ar face un sondaj de opinie în cartierele Galaţiului ori în mediul rural, la final, atunci când ar trage linie, ar fi de-a dreptul oripilat, scandalizat ori dezamăgit de rezultat. Cu excepţia a doi-trei parlamentari, ceilalţi deputaţi şi senatori nu numai că nu au confirmat, dar nici măcar nu au făcut ceva notabil pentru Galaţi. Cei mai mulţi dintre alegători nici măcar nu le ştiu numele acestora. Cum să aibă cunoştinţă de vreo realizare?! Este posibil ca populaţia, în schimb, să fi reţinut măcar două-trei promisiuni din tot pomelnicul aruncat de către activiştii de partid prin scările de bloc ori în cutiile poştale. Şi, în final, cui îi pasă? Niciunul dintre parlamentarii gălăţeni nu am auzit să fi făcut un bilanţ al activităţii, înainte de a se înscrie la BEJ pentru un nou mandat, pe care să-l fi prezentat alegătorilor din colegiul pe care îl păstoreşte. Nu am auzit ca vreun candidat să fi avut vreo mega-reuniune interactivă cu electoratul, în cadrul căreia să anunţe că măcar una, două, trei, zece promisiuni din campania trecută s-au şi materializat. Iar acum mă întreb: totuşi, cine le-a permis acestor prăduitori ai banului public, acestor vânzători de iluzii, să se regăsească pe buletinele de vot? Teoretic, populaţia i-a mandatat să o reprezinte, prin urmare, nu ar fi fost corect şi normal ca tot pe ea să o consulte în legătură cu înscrierea pentru un nou mandat? Din păcate, sunt extrem de puţini cei ce militează pentru normalitate, corectitudine sau respect în politică.
Sunt curioasă cum se vor prezenta cei mai mulţi dintre parlamentari în faţa gălăţenilor, la final de mandat, pentru a le cere acestora o nouă ştampilă inscripţionată „VOTAT”. Mă aştept, însă, ca nici măcar să nu fie jenaţi, atunci când li se va cere socoteală, să invoce tot felul de scuze penibile, să ignore, ba chiar să continue să turuie din manualul obosit de campanie.
Ceea ce nu a înţeles electoratul încă, se pare, este faptul că puterea îi aparţine.