16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a făcut public la Galaţi unul dintre obiectivele ministerului, ce va avea ca efect susţinerea fermierilor din întreaga zonă de Sud-Est a ţării - refacerea bursei de cereale: „Mi se pare nedrept ca una dintre ţările mari producătoare de cereale şi cu tradiţie în comercializare să nu aibă o astfel de bursă. La bursa de cereale va trebui să aducem în circuit şi alte state din regiune, din bazinul Mării Negre, România putând fi o mare putere agricolă aici la Marea Neagră cu deschidere la ţările terţe”. O altă bursă agricolă se pregăteşte să îşi facă apariţia în zona de Sud-Est a ţării, cea de peşte, de la Tulcea.
Tabără consideră că “România nu poate intra niciodată într-o criză alimentară, chiar dacă acest lucru se vehiculează de atâta timp şi într-un mod speculativ. Aş spune, de asemenea, infirmând tot teorii speculative privind creşterea preţului la grâu şi secară, că preţul la grâu şi la secară este în acelaşi proces de evaluare, că nu există evoluţii sau involuţii la producţia culturilor respective şi repet, că există condiţii certe ca anul 2011 să fie un an agricol foarte bun pentru România”.
Bursele agricole vor pregăti terenul pentru ca ţara noastră să redevină o mare putere agricolă. Până la atingerea acestui obiectiv, ţinte mai apropiate care reprezintă paşi spre atingerea dezideratului amintit vizează exporturile (al căror trend este ascendent) şi targetele legate de export. Tabără a precizat că exporturile României în 2010 faţă de 2009 la produsele agroalimentare au crescut cu 40,7%, iar importurile au crescut cu numai 2%. De asemenea, deficitul comercial realizat pe produse agricole, în 2009, a fost de aproximativ 1,4 miliarde, pentru ca în 2010 să scadă la 700 milioane, reducerea fiind de 50%. Legat de targetele stabilite pentru 2011, Tabără a precizat: „Þinta pentru 2011 este ca această balanţă comercială să se aşeze pe zero sau să treacă pe plus. Ar fi una din marile realizări de după 1990 şi numai atunci vom putea certifica că sistemul agricol poate să fie performant”.
O altă componentă neglijată mulţi ani a fost reprezentată de fermele de subzistenţă, a căror producţie agricolă reprezintă 50% din totalul naţional, drept pentru care programul de finanţare europeană direcţionat pentru acestea (parte dintre fermierii gălăţeni au accesat programul n.r.) le va scoate din zona agriculturii cu plugul, şi le va permite accesul la o agricultură modernă, performantă.

Articole înrudite