16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Întotdeauna este mai bine să ne informăm din timp ce şi cum stau lucrurile, pentru a nu avea surprize neplăcute ulterior. Ce trebuie să faceţi sau ce nu este indicat să faceţi dacă locuiţi într-o clădire declarată monument istoric, veţi afla în rândurile de mai jos.
Vă puteţi afla în una din următoarele situaţii posibile: clădirea sau apartamentul din clădirea în care locuiţi, le-aţi cumpărat, asta înseamnă că sunteţi proprietar: plătiţi o taxă lunară pentru a locui acolo, sunteţi în acest caz chiriaş; administraţi clădirile în baza unui act pe care l-aţi încheiat cu proprietarul şi atunci sunteţi administrator sau titular de alte drepturi reale. Terenurile, construcţiile protejate de lege pot fi: un sit arheologic, adică un teren pe care s-au descoperit, în urma unor cercetări arheologice, vestigii ale trecutului, o casă, un parc, care sunt unice ori foarte rare şi care se remarcă prin elemente decorative, stil ori personalităţile care au trăit acolo, un grup de case, care se numeşte ansamblu, construit în aceeaşi perioadă istorică ori în perioade istorice diferite şi care au legătură între ele prin unitate arhitecturală, culturală, istorică. Datorită valorii acestora, toate poartă denumirea de monumente istorice şi sunt protejate de lege (Legea 422 privind protejarea monumentelor istorice, publicată prima dată în 2001 şi republicată apoi în 2006).

Eşti vecin cu o casă monument? Avantaje şi dezavantaje...

Trebuie să mai ştiţi că zona apropiată de un monument istoric se numeşte zonă de protecţie a monumentului istoric şi a fost stabilită de lege pentru a permite perceperea nealterată a monumentului istoric şi, desigur, menţinerea valorii arhitecturale, istorice, culturale, memoriale. Pentru că locuiţi într-un imobil monument istoric sau într-unul aflat în zona de protecţie a unui monument istoric, potrivit legii, beneficiaţi de o reducere de 50% a taxelor de autorizare pentru lucrări, dacă acestea sunt executate astfel încât pun în valoare monumentul istoric din vecinătate şi păstrează integritatea fizică a acestuia. Dumneavoastră, în calitate de chiriaş, proprietar sau administrator titular al altor drepturi reale asupra unui imobil monument istoric sau imobil aflat în zona de protecţie a unui monument istoric, aveţi obligaţia ca înainte de a interveni asupra imobilului pe care îl deţineţi să obţineţi mai întâi, autorizaţie şi aviz.
Aşadar, pentru toate intervenţiile pe care doriţi să le executaţi la imobilul dumneavoastră, aveţi nevoie mai întâi de avizul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi, apoi de autorizaţia de la primăria din localitatea în care este situat imobilul.
Intervenţiile pe care nu le puteţi face până nu obţineţi avizul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi, sunt: construire, demolare, reparaţii la împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, reparaţii la tâmplăria interioară şi exterioară, modificarea tâmplăriei din lemn cu alt material (PVC, aluminiu etc), reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit, zugrăveli şi vopsitorii interioare, zugrăveli şi vopsitorii exterioare, dacă modificaţi elementele de faţadă şi culorile clădirilor, reparaţii la instalaţiile interioare, de orice fel, montarea sistemelor de încălzire, montarea aparatelor de climatizare, reparaţia şi înlocuirea pardoselii, parchetului, gresiei, finisaje interioare şi exterioare - tencuieli, placaje cu gresie, faianţă, cărămidă aparentă, piatră, trotuare, ziduri de sprijin ori scări de acces, lucrări de aplicare a polistirenului pe pereţi ori a altor materiale atât pe pereţi, cât şi la acoperiş, lucrări de întreţinere a căilor de comunicaţie şi la instalaţiile aferente, lucrări de investigare, cercetare, expertizare, conservare şi restaurare a componentelor artistice ale construcţiei, lucrări de sondaje şi foraje, amplasare de firme, sigle, lucrări de dalare a curţii, garduri, lucrări de compartimentare provizorie, nestructurală în interior.
În cazul în care efectuaţi intervenţii asupra imobilului fără a deţine aviz şi autorizaţie, sancţiunile sunt foarte aspre şi conduc la costuri suplimentare de timp şi bani. Dacă aţi decis să reparaţi casa, apartamentul sau să interveniţi prin una din modalităţile amintite în rândurile de mai sus, cel mai recomandat ar fi să luaţi legătura cu un consilier de specialitate din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi.

Articole înrudite