Şeful Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, joi, că în sistemul bancar românesc vor apărea pe viitor şi fuziuni, după ce acţionarii vor înţelege că valoarea instituţiilor de credit nu mai este aceea de dinaintea începerii crizei. "Vor apărea fuziunile, sunt convins că da. Ce ţine în loc în momentul de faţă este capacitatea acţionarului de a înţelege că banca lui acum nu mai valorează cât a valorat în 2008. Aici a fost dificultatea în a vinde băncuţa aceasta mică (Romanian International Bank - n.r.). Au existat o sumedenie de solicitări de a o vinde, chiar şi de pe plan local. A fost o ofertă foarte bună la un moment dat să realizăm o fuziune, însă au ţinut sus nivelul de preţ", a afirmat Cinteză. Grupul financiar polonez Getin Holding a finalizat miercuri preluarea Romanian International Bank (RIB), devenind acţionar cu drepturi depline, a anunţat Cinteză.
El a menţionat că problema RIB i-a fost adusă la cunoştinţă în urmă cu două luni de acţionarul instituţiei de credit, care a arătat că nu mai poate susţine banca. "Am stat liniştiţi cu o bancă din sistem că raportează indicatori buni, ca după jumătate de an să vină acţionarul să să spună că nu mai are ce să facă. Acum două luni vine şi spune: «domnule Cinteză, nu mai pot susţine banca, luaţi-o!». Norocul a fost că între timp, cu efortul lui, cu al nostru s-a găsit cumpărător şi problema s-a rezolvat", a spus directorul supravegherii din BNR.
Surse din piaţa bancară au declarat în octombrie că Romanian International Bank va fi preluată de Getin Holding, prezent pe pieţele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki. RIB era controlată de Daniel Roberts şi fosta sa soţie, Florina Roberts, cetăţeni americani. Cei doi deţineau fiecare câte 44,7% din acţiuni. La 31 decembrie 2012, cota RIB în sistemul bancar în funcţie de volumul activelor era de 0,12%, banca situându-se pe poziţia 36 în rândul instituţiilor de credit.