15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproximativ un sfert (20% - 30%) dintre angajaţii la negru deţine diplome universitare în ţări precum România, Belgia, Cipru, Franţa, Grecia, Israel, Rusia, Ucraina şi Regatul Unit, potrivit raportului „In From the Shadow: integrating Europe's informal labor”, publicat de Banca Mondială.
„În Cehia, Ungaria, România şi Slovenia o parte mare a celor care muncesc la negru sunt angajaţi în activităţi de înaltă calificare, non-manuale. Pe de altă parte, în Italia, Portugalia şi Spania, o mare parte dintre muncitorii la negru sunt angajaţi în muncă manuală, de calificare scăzută”, se arată în document.
Potrivit raportului, în România mişcarea şomerilor către munca la negru a fost mai mare şi mai rapidă decât cea spre munca legală.
„Taxele şi contribuţiile sociale sunt menţionate ca fiind motivaţii importante pentru a munci la negru. În Ungaria şi Lituania între 30-35% dintre repondenţi au declarat că taxele sunt cel mai important motiv pentru a munci la negru, iar în Slovenia, România, Slovacia şi Bulgaria procentul se situează la 10% din răspunsuri”, informează sursa citată.
Aceasta mai arată că în Republica Cehă doar 3% din salariaţi au primit salariile în plic, în ultimele 12 luni, în Slovenia 5%, în Polonia şi Lituania 11%, în Letonia 17%, iar în România 23%.
„În România, angajaţii au primit aproximativ 70% din salariile lor în acest mod, în timp ce în alte ţări ponderea salariului nedeclarat ca un procent din total salariu era mult mai mic”, se arată în studiu.


Articole înrudite