Anul acesta, Uniunea Europeană (UE) va avea o creştere a producţiei de lapte cu 2,2 milioane de tone, a celei de brânză cu 200,000 de şi a celei de unt cu 70.000 de tone, se arată în cifrele Departamentului American pentru Agricultură (USDA), informează Mediafax.
În cazul laptelui, producţia totală din Uniunea Europeană va atinge cifra de 155,6 milioane de tone, faţă de cele 153,4 de milioane de tone, înregistrate anul trecut. Creşterea de producţie a dus, însă, şi la o scădere a preţurilor plătite fermierilor. Astfel că în intervalul mai-aprilie, fermierii aveau venituri cu aproximativ 2% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017.
USDA estimează şi o creştere a exporturilor de lapte provenit din UE, mai ales către China. De altfel, doar în luna aprilie a putut fi constatată o creştere a exporturilor către această piaţă de 6% de la un an la altul. În 2017 exporturile de lapte ale UE au totalizat 563 de milioane de dolari (480 de milioane de euro), aşteptările fiind ca anul acesta să fie depăşită această cifră.
Şi producţia de brânză ar urma să crească, pe fondul producţiei mai mari de lapte, urmând a ajunge la 10,3 milioane de tone, cu 200,000 de tone mai mult decât în 2017. Cea mai mare parte a acestei cantităţi va fi absorbită de o piaţă care a crescut cu 2% de la un an la altul. Astfel că la export s-ar putea duce doar 840,000 de tone.
La fel ca în cazul laptelui şi a brânzei, producţia de unt va fi mai mare decât cea din 2017, cu aproximativ 70.000 de tone - echivalentul unei creşteri de 2%.
Ceea ce va duce totalul la 2,39 de milioane de tone. Cu toate acestea, datorită cererii mari, nu este previzionată o scădere a preţului la unt. La sfârşitul lunii iunie, de exemplu, o tonă de unt costa 7.100 de dolari. Nici exporturile nu vor simţi o schimbare semnificativă, tot datorită cererii interne mari. Ce se va exporta însă, se va duce către Statele Unite, China şi Arabia Saudită.