Uniunea Europeană (UE) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pun la dispoziţia întreprinderilor mici şi mijlocii din România suma de 60 milioane de euro pentru finanţarea energiei durabile şi eficienţei energetice, a declarat directorul general al companiei Tractebel Engineering, Daniela Scripcariu.
„Programul condus de UE şi BERD finanţează cu 60 milioane de euro acţiuni pentru creşterea eficienţei energetice şi proiecte de energii regenerabile pe scară mică, banii destinaţi acestor investiţii fiind vehiculaţi prin intermediul unor bănci din România”, a afirmat Daniela Scripcariu.
Aceasta a arătat că, deocamdată, trei bănci participă la program, BRD, BCR şi Banca Transilvania, dar „s-ar putea, ca în viitorul apropiat, acest număr să crească, astfel încât BERD să-şi consume întreaga facilitate de finanţare în aproximativ trei ani”.
Proiectul derulat de Tractebel Engineering urmăreşte să reunească părţile interesate: pe de o parte, întreprinderile mici şi mijlocii, care ar putea face parte din program şi care pot primi finanţare, iar pe de alta, băncile care pot oferi finanţare.
„Este vorba despre companii cu număr de angajaţi mai mic de 250 şi cu o cifră de afaceri de 50 milioane lei sau cu active de 43 milioane lei, din aproape toate domeniilor de activitate, mai puţin din industriile tutunului şi jocurilor de noroc, din serviciile militare şi cele financiar-bancare, care nu sunt eligibile”, a precizat Daniela Leonte, director al departamentului din Tractebel Engineering, care manegeriază acest proiect.
După cum a spus Amelia Giantaru, deputy project manager RoSEFF, există în momentul de faţă proiecte de investiţii în industria cauciucului şi maselor plastice, aflate în implementare, altele aşteptând avizul băncilor, pentru finanţare.
„Practic, acest program înseamnă consultanţă gratuită pentru companii în vederea identificării de soluţii tehnice şi elaborare de studiu tehnic pentru bănci şi BERD, apoi un credit pentru investiţia eligibilă, dar şi un grant (împrumut nerambursabil), adică o subvenţie de 10% până la 15% din valoarea împrumutată, în funcţie de economia de energie realizată prin proiect, însă nu mai mult de 150.000 euro, pe care compania îi primeşte la sfârşitul implementării investiţiei”, a adăugat Amelia Giantaru.