Guvernul a adoptat noi măsuri care eficientizează plăţile către beneficiarii fondurilor europene, printre care se numără şi reducerea termenului pentru plata sumelor datorate acestora de la cinci la trei zile, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene (MFE)S.
„Guvernul României a adoptat noi măsuri care vizează eficientizarea plăţilor către beneficiari, eliminarea blocajelor şi a piedicilor artificiale în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Măsurile sunt prevăzute în Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă, respectiv în Hotărârea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2009, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 218/2012, adoptate în şedinţa de Guvern de miercuri, 28 mai”, se arată în document.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că măsurile adoptate vizează reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontării directe a facturilor prin cereri de plată, dar şi eliminarea unor bariere în implementarea proiectelor.
„Beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate în cadrul proiectelor. Totodată, prevederile legale au fost completate şi adaptate şi la specificul POS Transport astfel încât acest mecanism să devină funcţional şi pentru beneficiarii programului care sunt în administrarea autorităţilor locale. O altă măsură importantă, solicitată de piaţă, este cea prin care operatorii regionali au fost incluşi într-un mecanism de asigurare a unui flux de numerar necesar continuării investiţiilor în cazul formulării unei sesizări de fraudă, până la momentul punerii în mişcare a acţiunii penale. Toate aceste modificări vor avea un impact important în accelerarea absorbţiei fondurilor europene”, a afirmat Teodorovici.
Printre modificările prevăzute de ordonanţa de urgenţă se mai numără asigurarea sursei pentru plata TVA neeligibilă, aferentă cheltuielilor rambursabile, pentru beneficiarii POS Transport din sectoarele naval, aerian şi intermodal.
De asemenea, a fost simplificat mecanismul de plată pentru a permite beneficiarilor care derulează operaţiuni din conturile deschise la bănci comerciale să efectueze plăţile din contribuţia proprie direct către prestatori/furnizori din aceste conturi. Astfel, a fost redus termenul necesar efectuării plăţii datorită eliminării procedurilor intermediare de transferuri de fonduri de la beneficiari în contul din Trezorerie şi mai departe în conturile prestatorilor/furnizorilor.
Mai mult, au fost clarificate modalităţile de aplicare a mecanismului de supracontractare, urmărindu-se în primul rând aprobarea, la nivelul fiecărui program operaţional, de proiecte suplimentare care să acopere, în integralitate, toate categoriile de fonduri disponibilizate în procesul de implementare.
„Va fi permisă supracontractarea la nivelul programelor operaţionale, într-o limită aprobată de ordonatorul principal de credite, în vederea asigurării unei absorbţii maxime”, informează comunicatul MFE.
Potrivit sursei citate, plafonul maxim ce poate fi folosit din venituri din privatizare a fost majorat de la 3 miliarde de lei la 4 miliarde de lei, „fapt care conduce la o creştere a capacităţii de a finanţa proiectele pentru toate programele operaţionale”.
„Această măsură asigură un flux de numerar optim la nivelul Autorităţilor de Management, care pot deconta rapid şi integral sumele datorate beneficiarilor, evitându-se astfel blocajele înregistrate în perioada anterioară, din cauza indisponibilităţii fondurilor de la bugetul de stat”, mai arată MFE.