20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Suprafaţa însămânţată în toamnă a depăşit 2,69 milioane hectare
Suprafaţa însămânţată în toamnă a depăşit 2,69 milioane hectare
Suprafaţa însămânţată în toamna acestui an la nivel naţional se ridică la 2,69 milioane hectare, 94% din culturile de pe această suprafaţă fiind deja răsărite, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Suprafaţa aferentă culturilor de toamnă nerăsărite este de 29.956 hectare, până la data de 12 decembrie 2012, ceea ce reprezintă circa 1% din suprafaţa însămânţată.
Potrivit datelor MADR, 77% din totalul suprafeţei însămânţate în această toamnă a fost ocupată cu grâu, secară şi triticale, respectiv 2,074 milioane hectare. Suprafaţa cu grâu răsărit până la data de 12 decembrie a depăşit 94%, răsărit parţial - 5 %, iar suprafaţa cu grâu nerăsărit reprezintă doar 1% şi se înregistrează în judeţele Tulcea, Botoşani, Satu-Mare, Alba, Cluj şi Suceava.
În ceea ce priveşte orzul, din suprafaţa însămânţată în această toamnă de 234.537 hectare, cultura a răsărit pe 98% din suprafaţă, iar cea cu răsărire parţială reprezintă doar 2%. Tulcea şi Botoşani sunt două judeţe în care se înregistrează suprafeţe nerăsărite cu orz. În cazul orzoaicei, cultura a răsărit pe aproape toată suprafaţa însămânţată, de 89.221 hectare, respectiv 99%, pe 1% din terenuri cultura fiind răsărită parţial.
Cultura de rapiţă, care anul trecut a fost distrusă pe aproape 80% din suprafaţă, a fost însămânţată în toamnă pe 293.723 hectare, fiind răsărită pe mai mult de 90% din suprafaţă, răsărită parţial pe 9%, iar pe 2% din suprafaţa nu a răsărit. Judeţele cu cele mai mari suprafeţe de rapiţă nerăsărite sunt Constanţa, Tulcea, Botoşani şi Dolj.
Potrivit datelor MADR, culturile semănate în epoca optimă şi care au avut umiditate după răsărire se află în momentul de faţă în parametri normali, conform tehnologiei de cultură. Cerealele de toamnă înfiinţate în epoca optimă sunt în faza de înfrăţire, iar cele tardive în faza de formare a celei de-a treia frunze. Cultura de rapiţă se găseşte în faza de 8-14 frunze, în aproape toate zonele ţării.
„Procesele biologice ale culturilor de toamnă evoluează normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, ritmuri de creştere şi dezvoltare mai lente semnalându-se în zonele unde semănatul a fost întârziat şi umiditatea insuficientă. În condiţiile pedoclimatice actuale, la nivelul întregii ţări, culturile de toamnă se află în stadiul de repaus biologic. Plantaţiile de pomii fructiferi şi viţă de vie se află în stadiul de repaus vegetativ, fiind în general bine adaptate condiţiilor de pe parcursul iernii. Apreciem că starea de vegetaţie a culturilor agricole din această toamnă, este mai bună, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, menţionează specialiştii MADR.
Totalul suprafeţei estimate a fi ocupate în toamnă cu culturi agricole a fost de 3,62 milioane hectare, iar pentru însămânţările din primăvara anului 2013 - 5,65 milioane hectare.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole, doar izolat în sudul ţării sunt posibile deficite moderate de apă în sol.


Articole înrudite