Stimularea investiţiilor verzi, sprijinirea Republicii Moldova, a regiunea Mării Negre sunt acţiunile pe care România le-a prezentat drept prioritare în cadrul Conferinţei ONU privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20), se arată într-un comunicat al Ministrului Mediului şi Pădurilor.
„Cel mai important element pentru dezvoltarea economiei verzi este identificarea acţiunilor care să ne ajute să realizăm creştere economică verde, durabilă, decuplată de folosirea nesustenabilă a resurselor. Trebuie să ne concentrăm asupra schemelor de investiţii verzi pentru promovarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, a managementului durabil al pădurilor şi apei, pe gestionarea deşeurilor, pe construirea de locuinţe eficiente energetic. Trebuie să dezvoltăm şi să îmbunătăţim cadrele legislative naţionale privind tehnologiile verzi, cu stimulente şi facilităţi care să suţină inovarea. Colaborarea mai strânsă cu partenerii sociali şi organizaţiile neguvernamentale de mediu trebuie să devină o prioritate a politicii de mediu”, a spus ministrul Rovana Plumb.
Trecerea la economia verde a fost tema dominantă şi în cadrul întâlnirii bilaterale cu Staffan Nilsson, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (EESC).
Ministrul român al Mediului a solicitat preşedintelui EESC sprijin pentru desemnarea unui oraş din România care să participe în anul 2015 la selecţia pentru „capitala verde” a Europei.
Subiectul iniţiativei regionale Sinergia Marii Negre a fost de asemenea abordat, ministrul Plumb insistând asupra faptului ca România doreşte să-şi asume un rol mai activ în această privinţă, un prim semnal urmând a fi dat la Convenţia Ramsar desfăşurată în luna iulie la Bucureşti.
Rovana Plumb a participat şi la Summit-ul 'The future Women Want” („Viitorul pe care şi-l doresc femeile”).
„România recunoaşte importanţa majoră a nevoii de a asigura drepturi şi oportunităţi egale pentru femei în procesul de decizie politică şi economică, şi consider crucial să aloce resurse în acest scop şi să elimine orice barieră care împiedică femeile să participe deplin în economie. Sprijinim tratarea ca prioritate a măsurilor menite să promoveze egalitatea de gen şi susţinerea femeilor în toate sferele de activitate, inclusiv participarea lor deplină la luarea deciziilor şi management la toate nivelurile”, a spus Rovana Plumb, cu acest prilej.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a participat şi la două reuniuni bilaterale cu miniştrii omologi din Polonia şi Italia. Principala temă de discuţie avută în vedere cu ministrul polonez Marcin Korolec s-a axat pe pregătirea agendei Consiliului Informal de Mediu de la Nicosia, din perioada 6 - 8 iulie 2012, organizat cu ocazia preluării preşedinţiei rotative a UE de Cipru. Managementul zonei costiere a Mării Negre a fost subiectul discutat cu ministrul Mediului din Italia, Corrado Clini. La solicitarea ministrului român al mediului, Clini va transmite la Bucuresti legislaţia italiană aferentă domeniului.
Conferinţei ONU privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20) s-a desfăşurat la Rio de Janeiro în perioada 20-22 iunie 2012.