15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Anul 2013 nu va aduce o modificare substanţială faţă de cea din 2012 a sectorului de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), 2013 prefigurându-se ca dificil din punct de vedere economic, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
„Situaţia întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) nu se va modifica substanţial în 2013 faţă de anul în curs, deoarece anul viitor se anunţă ca un interval dificil din punct de vedere economic, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Există însă trei condiţii, care - îndeplinite simultan - ar putea duce la o uşoară relansare a sectorului de IMM-uri. Prima condiţie se referă la detensionarea atmosferei politice, în paralel fiind necesară o absorbţie mai bună a fondurilor structurale, dar şi adoptarea - de către guvern - a unor măsuri de stimulare a investiţiilor”, a afirmat Ovidiu Nicolescu.
În ceea ce priveşte anul 2011, preşedintele CNIPMMR a subliniat că s-a înregistrat o uşoară tendinţă de revenire pe ansamblu a numărului de IMM-uri, stopându-se scăderea amplă, substanţială, din 2010.
„Anul 2011 a fost un an greu pentru întreaga economie naţională, însă s-a înregistrat o uşoară revenire pe ansamblu a numărului de IMM-uri. Din păcate, în cele mai importante sectoare pentru economia naţională (industrie şi construcţii) nu s-a constatat o uşoară îmbunătăţire a situaţiei. La rândul său, anul 2012 a fost un an stagnant, fără să se înregistreze o relansare a performanţelor şi a potenţialului IMM-urilor”, a mai spus Ovidiu Nicolescu.
Potrivit unor situaţii statistice postate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul total de comercianţi activi din punct de vedere juridic la data de 31 decembrie 2011 era de 951.803, în timp ce la 31 decembrie 2010 numărul acestora a fost de 888.584.
Conform datelor furnizate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), numărul total de întreprinderi din industrie, construcţii, comerţ şi servicii a scăzut în 2011 cu 8,4% comparativ cu anul 2010, iar 40% din numărul total de întreprinderi active au avut activitate principală domeniul serviciilor.
Numărul total de întreprinderi a fost de 430.608, din care 172.290 în servicii, 165.100 în comerţ şi 43.503 în construcţii.


Articole înrudite