Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe solicită renunţarea la proiectul de hotărâre privind reducerea posturilor vacante la nivelul Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate, ameninţând cu acţiuni de protest, informează Mediafax.
Sindicaliştii invocă, într-un comunicat, faptul că în Parlamentul României, la Camera Deputaţilor, există un proiect de lege pentru modificarea structurii organizatorice a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, iar reducerea posturilor vacante înaintea adoptării acestei legi ar produce perturbări majore ale activităţii de colectare a veniturilor la bugetul statului. Ministerul Finanţelor Publice nu s-a pronunţat încă cu privire la textul proiectului de lege privind reorganizarea ANAF, în consecinţă nu s-a făcut nicio analiză serioasă referitoare la efectele acestei măsuri şi în privinţa posturilor necesare pentru buna funcţionare a instituţiei. Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe condamnă amatorismul cu care Ministerul Finanţelor Publice îşi tratează proprii angajaţi. Sindicaliştii mai spun că acordul pe care conducerea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe l-a făcut cu ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, nu a vizat nicidecum reorganizarea sistemului şi reducerea de posturi. Acest acord presupunea: analiza necesarului de personal la nivel naţional, analiza plecărilor naturale din sistem (pensionare, migrări ale personalului, etc), îmbunătăţirea sistemului informatic (în prezent sunt necesare 45 de minute pentru a finaliza o lucrare cu actualele calculatoare şi softuri), precum şi alocarea fondurilor pentru achiziţionarea mijloacelor materiale necesare desfăşurării activităţii curente. „Pe cale de consecinţă, Biroul Executiv a hotărât demararea procedurilor pentru declanşarea acţiunilor de protest la nivel naţional, cu consecinţe grave în următoarea perioadă. Salariaţii fiscului din România nu doresc să afecteze activităţile desfăşurate cu ocazia centenarului, însă un astfel de tratament din partea conducerii Ministerului Finanţelor Publice îi obligă să demareze de urgenţă acţiuni de protest la nivel naţional, care pot degenera în greve spontane, necontrolabile de către organizaţia noastră”, încheie comunicatul.
Un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor anunţa, la jumătatea lunii, reducerea a circa 4.000 de posturi din 21 de ministere şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Ministerul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat că nu vor fi concediaţi, urmând să dispară doar posturile blocate, şi a spus că proiectul a fost discutat cu sindicatele şi că nu vor fi probleme.