Marea prăbuşire a criptomonedelor din 2018 tocmai a culmnat cu cea mai slabă săptămână, cu pierderi totale de 700 de miliarde de dolari, după ce bitcoin a căzut aproape la 4.000 de dolari, iar majoritatea monedelor virtuale s-au prăbuşit vineri, comentează Bloomberg, citat de Mediafax.
Indicele Bloomberg Galaxy Crypto a scăzut din 16 noiembrie cu 24%, cea mai gravă scădere săptămânală de la punctul culminant al cripto-maniei de la începutul lunii ianuarie.
După cursa extraordinară de anul trecut, care a depăşit multe dintre cele mai cunoscute bule din istorie, criptomonedele au ajuns să producă pierderi de 700 de miliarde de dolari, iar multe din temerile pieţei, care au declanşat retragerea din 2018, printre care controale din partea autorităţilor de reglemetare, şi luptele din cadrul comunităţii s-au intensificat. Dar chiar şi după ce pierderile au ajuns să depăşească 70% pentru majoritatea monedelor virtuale, Stephen Innes de la Oanda Corp. încă nu vede dovezi despre o cădere care ar însemna un minim al pieţei.
"În joc există încă mulţi oameni", spune Innes, şeful departamentului de tranzacţionare pentru Asia Pacific la Oanda, prin telefon, din Singapore. Dacă bitcoin "se prăbuşeşte, dacă începem să vedem o scădere sub 3.000 de dolari, va fi monstruos. Oamenii se vor îngrămădi să iasă.
Innes a declarat că prognoza lui de bază este ca bitcoin să se tranzacţioneze între 3.500 şi 6.500 de dolari pe termen scurt, cu potenţialul de a scădea până la 2.500 de dolari până în ianuarie.
Cea mai mare monedă digitală a scăzut cu 3,6%, ajungând la 4.270 de dolari vineri, urmând să declanşeze al 11-lea declin în 12 sesiuni. Bitcoin nu a închis sub 4.000 de dolari pentru aproape 14 luni. Rivalii Ether, XRP şi Litecoin au scăzut între 4,4% şi 6,6%. Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor urmărite de CoinMarketCap.com a scăzut la 140 miliarde dolari, în scădere de la aproximativ 835 miliarde dolari la vârful pieţei în ianuarie.
Cele mai mari pierderi le-au suferit investitorii individuali care s-au repezit să cumpere când preţurile au atins apogeul şi companii precum Nvidia Corp., care susţin ecosistemul cripto. Producătorul de cipuri din California a pierdut aproape jumătate din valoarea sa de piaţă de la începutul lunii octombrie, când cererea pentru cipurile sale folosite pentru minarea criptomonedelor s-a prăbuşit şi iar rezultateel diviziei de jocuri au dezamăgit.
Impactul economic al prăbuşirii criptografice a fost limitat până acum, parţial pentru că majoritatea băncilor importante şi a managerilor de fonduri nu au o expunere prea mare la monedele virtuale. Pentru majoritatea investitorilor, scăderile recente ale pieţelor de acţiuni au fost, cu siguranţă, mult mai importante: scăderea de 700 miliarde dolari a activelor digitale din ianuarie nu se compară cu cele 1.300 de miliarde de dolari pierdute din valoarea de piaţă a acţiunilor globale doar în această săptămână.
Aurul, un refugiu tradiţional pentru investitori, a urcat în ultimele două săptămâni, pe măsură ce monedele virtuale au scăzut.