15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Beneficiarii schemei-pilot pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit pot depune proiecte începând din 3 decembrie, fiind alocate fonduri totale de 182 milioane de euro pentru toate regiunile de dezvoltare din România, a declarat Cătălin Surdeanu, şeful Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional.
"Beneficiarii acestei scheme, mă refer la clădirile de locuit, pot depune proiecte din 3 decembrie. Sunt alocate fonduri pentru toate regiunile de dezvoltare din România. Am alocat în mod egal 22,8 milioane de euro ca şi contribuţie a Fondului European de Dezvoltare Regională, la care ar trebui ca primăriile să vină cu cotă parte, dar şi asociaţiile de proprietari, în funcţie de venitul mediu al familiilor care locuiesc în respectivele blocuri", a afirmat Surdeanu.
Deoarece Comisia Europeană nu a acceptat o cotă de 0% din partea asociaţiilor de proprietari, în Ghidul solicitantului au fost agreate următoarele cote-părţi care să fie suportate de locatari: 10% dacă venitul mediu este sub 150 de euro, 20% dacă acesta se situează sub 300 de euro şi 30% în cazul unui venit mediu sub 500 de euro.
"Dacă vorbim despre fonduri europene, sunt nişte principii pe care România le-a agreat la momentul la care am semnat tratatul de aderare. Nu există fond european pe care să-l primească statul român pentru care să nu se respecte principiul adiţionalităţii cofinanţării şi complementarităţii. În discuţiile cu CE, nu s-a acceptat o cotă de 0% din partea asociaţiilor de proprietari pentru că CE merge pe principiul parteneriatului. Trebuie să existe o cofinanţare suportată şi de asociaţiile de proprietari. De aceea am ajuns la acele variante", a subliniat acesta.
Surdeanu a adăugat că, după 1 noiembrie, când a fost lansat Ghidul solicitantului, s-a înregistrat un feed-back pozitiv.
"Se doreşte să se vină cu cererile de finanţare şi să fie depuse începând cu 3 decembrie. Chiar avem semnale din teritoriu asupra faptului că sediile agenţiilor de dezvoltare regionale vor înregistra astfel de solicitări", a subliniat reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
Cătălin Surdeanu a explicat că, la 1 noiembrie, MDRT a lansat o schemă de finanţare pe domeniul major de intervenţie 1.2., respectiv o schemă pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Acesta este o schemă - pilot aprobată după îndelungi negocieri cu Comisia Europeană.
"Spunem că este pilot pentru că, în perioada de programare 2014 - 2020, fondurile alocate reabilitării termice sunt mult mai consistente spre deosebire de actuala perioadă de programare 2007 - 2013. Se începe pilot cu o schemă în valoare de 182 milioane de euro ca şi contribuţie a Fondului European pentru Dezvoltare Regională şi are aplicabilitatea la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ, pentru ca în următorul ciclu de programare să agreăm cu CE asupra extinderii schemei de finanţare şi pentru celelalte unităţi administrativ teritoriale", a precizat el.
În plus, pentru clădirile şi pentru instituţii, MDRT are în intenţie să dezvolte, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, o altă schemă de investiţii pentru reabilitarea termică.
"Încercăm în prima fază să abordăm spitalele, ca apoi, în funcţie de impact şi cotele de finanţare, să externalizăm, să extrapolăm respectiva schemă şi la unităţi de învăţământ şi sedii de instituţii publice administrative", a subliniat acesta.


Articole înrudite