Guvernatorul Mugur Isărescu spune că aplicarea schemei fiscale de către guvern pentru uşurarea poverii celor cu credite doar pentru românii cu venituri sub medie reprezintă un prim pas spre diferenţierea impozitării în România.
„După mine, schema fiscală pentru restructurarea creditelor reprezintă un prim pas spre diferenţierea impozitării", a declarat guvernatorul într-o conferinţă de presă, comentând propunerea guvernului ca debitorii cu ventiuri sub 1.600 de lei să beneficieze de un credit fiscal de până la 200 de lei/lună pentru restructurarea creditelor bancare.
Anterior, el a afirmat că băncile nu ar avea motive prudenţiale sau de afaceri pentru a reeşalona creditele fără restanţe, dar ar putea să aleagă o uşurare a plăţilor pentru clienţii care "gâfâie" şi sunt aproape de neperformanţă
Isărescu a mai declarat că o schemă de acest tip este preferabilă unor scheme ca cele din ţările vecine, unde s-a făcut conversia unor credite în moneda locală la un curs fix, dar cu un cost pe care îl suportă băncile.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul va adopta o Ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.
Reducerea nu va fi mai mai mare de 500 lei, sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul.
Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi de ea vor putea beneficia cei care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. După doi ani, cei în cauză vor putea benefica de o reducere a impozitului pe venit de până la 200 de lei pe lună.