03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
S-a dat drumul la scumpirile RCA
S-a dat drumul la scumpirile RCA
Tarifele de prime la poliţele RCA vor fi stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, potrivit unui proiect de normă al CSA. Hotărârea CSA a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 41 din 18 ianuarie 2013, intrând astfel în vigoare.
"Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puţin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legislaţiei şi a principiilor actuariale general acceptate", arată proiectul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, reflectat şi în textul publicat în MO.
Ordinul CSA din 2011 spune că asigurătorii RCA sunt obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale (...) astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din încheierea poliţelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislaţie şi plata contribuţiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislaţia, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a decis să impună societăţilor de asigurare să vândă poliţele RCA la un preţ care să permită obţinerea unui minim profit.
Cu alte cuvinte, în funcţie de daunele pe care le plătesc, de mărimea portofoliului de clienţi şi de costurile de emitere, fiecare companie în parte îşi va calcula un preţ de echilibru sub care nu va putea vinde RCA.
Cu cât daunalitatea este mai mare, cu atât şi preţul va fi mai mare. În aceste condiţii, diferenţele substanţiale care existau până acum între primele anuale practicate de un număr de trei-patru  societăţi recunoscute ca fiind foarte ieftine şi restul pieţei nu vor mai putea exista.
Cu alte cuvinte, singurul avantaj concurenţial al acelor societăţi (altfel cunoscute ca rău-platnice), adică preţul, dispare, fapt care le va pune în pericol chiar existenţa. Pe ansamblu, specialiştii se aşteaptă ca preţul RCA să crească cu circa 40%, lucru deloc anormal, având în vedere că, în România, rata daunei este de 146%, ceea ce înseamnă, că, pe zona RCA, asigurătorii plătesc, în medie, cu 46% mai mult decât încasează din primele de asigurare.


Articole înrudite