16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România, „vicecampioană“ mondială la... impozite
România, „vicecampioană“ mondială la... impozite
În medie, pentru plata tuturor obligaţiilor fiscale se pierd anual nouă zile şi şase ore
Companiile din România au de făcut în decursul unui an nu mai puţin de 113 plăţi de taxe şi impozite, ocupând ultimul loc la acest capitol în Uniunea Europeană şi penultima poziţie la nivel mondial, în timp ce pentru achitarea tuturor acestor obligaţii fiscale o firmă pierde în medie nouă zile şi şase ore pe an, se arătă în raportul „Paying Taxes”, el­borat de PricewaterhouseCoopers (PwC) şi Banca Mondială, aferent datelor din 2009.
Potrivit PwC, România este oferită drept exemplu la capitolul cât de complicat poate fi un sistem fiscal. O companie locală trebuie să plătească 17 taxe diferite, mult peste media globală de nouă impozite sau cea a Uniunii Europene, de 11 taxe. În România, o firmă trebuie să realizeze lunar plăţi în contul taxei pe valoarea adăugată (TVA) şi pentru cele şapte impozite diferite aplicate forţei de muncă. Trimestrial, companiile achită impozit pe venit şi realizează alte 13 plăti diferite aferente altor opt taxe.
„Sistemul de impozitare românesc s-ar putea îmbunătăţi dacă s-ar introduce un sistem electronic de colectare a taxelor. De asemenea, dacă impozitele şi contribuţiile nu vor mai fi colectate de entităţi diferite, ci doar de una singură, de exemplu ANAF, putem asista la un impact pozitiv masiv, care va ajuta la consolidarea bazei de impozitare”, a precizat Peter de Ruiter, şeful Departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PwC.
Acesta a arătat că în România se colecteaza doar 79% din impozitele declarate, fapt care demonstrează slaba calitate a sistemului de strângere a taxelor. Din cele 113 plăţi de taxe şi impozite, 84 se referă la contribuţiile sociale, în timp ce media Uniunii Europene este de 17,5 operaţiuni pe an. Suedia se află pe primul loc la uşurinţa unei companii de a plăti taxele, cu doar două operaţiuni pe an. Potrivit PwC, la nivel global, România se află pe locul 151 din 183 de state în ceea ce priveşte uşurinţa unei companii de a plăti taxele, cu două poziţii mai jos faţă de raportul precedent.
„În cursul anului 2010, guvernul a introdus alte câteva măsuri fiscale menite să ajute la atingerea deficitului bugetar. Aceste măsuri vor afecta pe viitor indicatorul referitor la plata taxelor. Este vorba de majorarea TVA de la 19% la 24%, creşterea taxelor locale, precum şi introducerea unui sistem nou de penalizare pentru întârzieri în plata taxelor”, a explicat Peter de Ruiter.
Potrivit raportului PwC, rata totală de impozitare a unei companii din România este de 44,9%, uşor peste media din UE, de 44,2%, dar sub media mondială, de 47,8%. Timpul necesar pregătirii documentaţiei, depunerii declaraţiilor şi plăţilor se ridică la 222 de ore. Defalcat, 51,8% din rata totală de impozitare reprezintă contribuţii la asigurările sociale, 23,2% este impozitul pe venitul companiilor, 11,2% - asigurări de sănătate şi 3,7% - contribuţii la şomaj.
Potrivit studiului, şapte state din Uniunea Europeană au implementat în anii 2009-2010 reforme fiscale de facilitare a plăţii impozitelor, adică Bulgaria, Cehia, Ungaria, Lituania, Olanda, Portugalia şi Slovenia. Taxele salariale şi contributiile sociale reprezintă cea mai mare parte a poverii fiscale din UE, respectiv 64,3%, comparativ cu media mondială de 33,8%.


Articole înrudite