România este principala piaţă pentru exportul de peşte din Bulgaria, scriau miercuri ziarul sofiot Monitor şi portalul regional Moreto din oraşul Varna. Potrivit directorului Agenţiei bulgare de pescuit şi acvacultură, Dragomir Gospodinov, consumul de peşte în România depăşeşte de circa 10 ori pe cel din Bulgaria. Datele Institutului Naţional de Statistică de la Sofia arată că fiecare bulgar mănâncă în medie 5-6 kilograme de peşte pe an, în timp ce consumul anual la români se ridică la 50-60 kilograme pe cap de locuitor. Pescarii bulgari profită de acest fapt şi de aproximativ 5 ani exportă exclusiv în România, a spus oficialul, marţi la Varna, unde a participat la o conferinţă pe subiectul producţiei de scoici.
Ziarele notează că se aşteaptă ca exporturile de peşte spre România să crească în această perioadă a anului, întrucât la data de 6 decembrie este sărbătoarea Sfântului Nicolae care în tradiţia ortodoxă este legată şi de consumul de crap sau de alt fel de peşte.
În Bulgaria funcţionează 42 ferme de scoici. Numai opt dintre acestea sunt finanţate cu fonduri din programul operaţional „Pescuit”. Valoarea maximă a finanţării europene din care ar putea să beneficieze o fermă de scoici este de circa 1,8 milioane de euro, a precizat Gospodinov.
El a comentat şi faptul că populaţia de calcan în Marea Neagră continuă să se diminueze. În opinia lui însă, pescuitori din Bulgaria şi România nu au nicio vină pentru această tendinţă negativă, principala responsabilitate aparţinând colegilor lor din alte ţări riverane Mării Negre care nu au nicio restricţie în ceea ce priveşte cotele de pescuit de calcan.