17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România a pierdut avantajul muncii calificate, în ultimii 20 de ani
România a pierdut avantajul muncii calificate, în ultimii 20 de ani
România a pierdut, în ultimii 20 de ani, avantajul ce consta în forţa de muncă calificată, a declarat Liviu Neagu, general manager Bergerat Monnoyeur România & Moldova.
„Formarea profesională la nivel de ţară este din ce în ce mai slabă. Vina este, probabil, a televizorului. Se promovează, într-o formă sau alta, câştigurile uşoare, mari, rapide şi, din păcate, nimeni nu mai promovează ideea de a învăţa o meserie, de a face un liceu mecanic sau economic şi, mai ales, de a face ceea ce îţi place, astfel încât, în momentul în care vei ieşi pe piaţa muncii să fii dornic şi pregătit să profesezi într-un anumit domeniu. Până la urmă, ceea ce contează este mentalitatea oamenilor, a celor care urmează să vină în câmpul muncii. Banii se câştigă cu sudoare, greu, însă, în final, trebuie câştigaţi într-o manieră plăcută. Ca să-i câştigi într-o manieră plăcută, trebuie să ştii ce faci, pentru că, dacă trebuie să faci ceea ce nu ştii, va fi tot timpul un chin, o corvoadă să progresezi”, a spus Neagu.
Potrivit acestuia, companiilor le este dificil să recruteze angajaţi cu mentalitate de luptător, de învingător.
„Este şi mai greu să găseşti oameni care să aibă aceste calităţi şi să fie, în acelaşi timp, formaţi”, a mai spus oficialul Bergerat Monnoyeur.
Fiind întrebat dacă este afectat producătorul american Caterpillar de criza europeană, Neagu a răspuns că, fiind un brand mondial, activează pe o serie întreagă de pieţe care acum sunt în creştere şi au economii puternice, ca atare impactul este scăzut.
„Excluzând partea de sud a Europei care este afectată de criză, celelalte ţări europene au mers relativ bine în prima parte a anului (din punct de vedere al construcţiilor n.r.). Problemele au început să apară, pentru multe ţări, în partea a doua a acestui an, foarte important fiind accesul la finanţare al companiilor din aceste ţări. În cazul nostru, Cat Financial, divizia de finanţare a Caterpillar, este foarte activă în toate pieţele. Pe lângă finanţările de tip leasing, obişnuite, a asigurat, în perioade dificile şi pentru intervale limitate, skip-payments. În acest fel, a permis clienţilor Cat să respire, să se adune înainte de a lua deciziile extreme. Acesta a fost un element bun”, a explicat Neagu.
Potrivit acestuia, în ultimii ani, ca răspuns la criza cu care s-a confruntat România, Bergerat Monnoyeur a dezvoltat diverse pachete de achiziţie pentru clienţii fideli - Trade-In, Sales and Lease Back sau Sales, Repair and Lease Back-, asigurând în acest fel cash flow-ul necesar acestora.
„Am încercat să ajutăm clienţii fideli Cat şi cred că acest lucru a transmis un mesaj important în piaţa în care activăm. Aveţi încredere în jucătorii puternici, în partenerii puternici, pentru că în momentele dificile numai aceştia au capacitatea de a vă ajuta, efectiv, în ceea ce faceţi. Nu vorbim despre bănci sau alte organisme financiare externe, ci despre parteneriatul solid dintre Cat Financial şi Bergerat Monnoyeur. Pentru unii clienţi, facilităţile oferite au reprezentat o gură de oxigen fantastică în aceste momente dificile. La sfârşit lunii septembrie, avem circa 300 de utilaje vândute. Până la sfârşitul anului, credem că vom mai vinde încă 100. Sunt mai multe decât anul trecut, dar predomină utilajele mici”, a conchis şeful Bergerat Monnoyeur România & Moldova.


Articole înrudite