15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rata şomajului în rândul tinerilor este în scădere, faţă de anul trecut, de la 23,7% la 21,5%, iar în 2013 vor fi accesate scheme de grant de formare profesională a tinerilor cu risc de marginalizare, în baza finanţărilor oferite prin Fondul Social European (FSE), a declarat Georgeta Bratu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
„Rata şomajului în rândul tinerilor, respectiv a celor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 ani, aşa cum sunt aceştia raportaţi şi în sistemul european, a scăzut faţă de 2011, de la 23,7% la 21,5%, iar rata de ocupare a crescut de la 23,8% în 2011 la 24,4%, în trimestrul II din 2012, potrivit celor mai recente date certe furnizate de Institutul Naţional de Statistică”, a spus Georgeta Bratu.
În legătură cu proiectele pentru 2013, oficialul MMFPS a arătat că, anul viitor, vor fi accesate scheme de grant pentru formare profesională, finanţate din Fondul Social European, de tipul „Ucenicie la locul de muncă”, orientate către tinerii romi, tineri fără nicio calificare, tinerii din mediul rural şi către cei cu dizabilităţi.
„În acest program intenţionăm să cuprindem cam 5.000 de tineri, în vederea calificării. Meseriile vor fi identificate împreună cu Ministerul Economiei pentru a-i orienta spre zona tehnică, în funcţie de cererea din piaţa muncii. Constat că există şi o preocupare a patronatelor pentru revigorarea industriei, deci un interes pentru pregătirea de meseriaşi”, a adăugat secretarul de stat Georgeta Bratu.
Pe de altă parte, în programele de formare profesională vor fi cuprinse 10.500 de persoane/an, dar nu numai tineri. Pe perioada participării la un program de formare profesională, vor fi acordate alocaţii în valoare de 50% din nivelul Indicatorului Social de referinţă.
„Pentru tinerii cu risc de marginalizare avem în vedere un program pe care-l vom lansa anul viitor prin care angajatorii de inserţie vor beneficia, timp de doi ani, de 50% din nivelul indemnizaţiei de şomaj de care ar beneficia tinerii dacă ar fi disponibilizaţi la expirarea contractului”, a adăugat secretarul de stat Georgeta Bratu.
Aceasta a mai spus că, săptămâna trecută, la reuniunea Consiliului EPSCO de la Bruxelles, secţiunea dedicată ocupării şi afacerilor sociale, între politicile sociale considerate prioritare pe agenda Uniunii Europene pentru perioada imediat următoare s-au aflat şi cele referitoare la ocuparea tinerilor.
În contextul discutării modului de implementare a prevederilor Strategiei Europa 2020, secretarul de stat Georgeta Bratu a reiterat faptul că „în România, situaţia tinerilor pe piaţa muncii reprezintă o prioritate pentru politicile guvernamentale, planul naţional privind locurile de muncă incluzând o serie de măsuri special destinate integrării mai facile a tinerilor pe piaţa muncii”.
O propunere directivă a Parlamentului European şi a Consiliului, luată în discuţie, la Bruxelles, de către miniştrii europeni ai muncii a vizat „consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor neexecutivi ai societăţilor cotate la bursă”.
În poziţia exprimată la reuniunea EPSCO, secretarul de stat Georgeta Bratu a subliniat că „este necesară identificarea celei mai bune modalităţi de creştere a gradului de reprezentativitate a sexului feminin în cadrul forurilor de conducere ale marilor companii”, în acest sens „consultarea mediului privat, a partenerilor sociali fiind mai mult decât utilă pentru transpunerea în practică a unor concepte”.
„Deşi ar trebui să fiu mulţumită de propunerea pentru creşterea numărului de femei în consiliile de administraţie ale companiilor listate la bursă, cred că nu prin impunerea unei rate a posturilor care să fie ocupate de femei ci prin recunoaşterea efectivă a competenţei profesionale a acestora se poate realiza un echilibru de gen”, a subliniat Georgeta Bratu.
În încheiere, secretarul de stat în Ministerul Muncii s-a referit la intervenţia sa de la Consiliul EPSCO în legătură cu protecţia drepturilor lucrătorilor detaşaţi în străinătate - „introducerea unei răspunderi individuale şi în solidar a contractantului, alături de subcontractant, sporind gradul de protecţie a lucrătorilor, precum şi responsabilitatea firmei contractante faţă de respectarea drepturilor lucrătorilor angajaţi de către firma subcontractoare”.
La întâlnirea miniştrilor europeni ai muncii şi politicilor sociale de săptămâna trecută s-a decis ca 2015 să fie desemnat Anul European pentru toleranţă zero faţă de violenţa împotriva femeilor.


Articole înrudite