22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rata profitabilităţii în domeniul fabricării pâinii a devenit pozitivă, prima dată după anul 2009
Rata profitabilităţii în domeniul fabricării pâinii a devenit pozitivă, prima dată după anul 2009

Rata profitabilităţii în domeniul fabricării pâinii a fost de 0,82% în semestrul doi din 2013, devenind pozitivă pentru prima dată din anul 2009, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, într-o conferinţă de presă în care a prezentat evaluarea efectelor măsurii de reducere a TVA în industria de morărit şi panificaţie.
În primul semestru din 2013, rata profitabilităţii în sector a fost negativă (—3,21%), iar în semestrul doi din 2012 a fost de asemenea negativă (—4,74%), a precizat Petrescu.
Pentru prima dată, în semestrul doi din 2013 profitul brut în fabricarea pâinii şi produselor de patiserie a fost mai mare decât pierderea netă în sector, a subliniat şeful MFP.
Datele prezentate de ministrul Finanţelor arată că în 2013 profitul brut în industria de morărit şi panificaţie a fost de aproape 250 milioane lei faţă de 169 milioane lei în 2012. În industria de morărit profitul brut a fost de 67,5 milioane lei, iar în sectorul fabricării pâinii şi produselor de patiserie — 181,8 milioane lei.
Faţă de primul semestru din 2013, în semestrul doi din 2013 profitul brut a fost mai mare cu 20 milioane lei în industria de morărit şi cu 84 milioane lei mai mare în fabricarea pâinii şi produselor de patiserie.
Ministrul Finanţelor a mai arătat că a fost înregistrată o creştere a productivităţii muncii în sector, o creştere semnificativă a cantităţilor de pâine şi făină livrate oficial şi declarate de agenţii economici, în timp ce datele la nivelul lunii mai 2014 arată şi o creştere cu 34% a exporturilor de făină şi cu 28,5% a produselor de brutărie.
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, au prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, concluziile studiului privind evaluarea ex-post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la făină, pâine şi specialităţi de panificaţie.


Articole înrudite