România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,03 miliarde de euro în primul semestru din acest an, în creştere cu aproape 10% (180,9 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile, totalizând 2,32 miliarde de euro, au depăşit cu 1,1% (25,7 milioane de euro) valoarea înregistrată în semestrul I din 2013, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a fost de 295,3 milioane de euro, în primul semestru al anului 2014, în scădere cu 34,5% faţă de valoarea înregistrată în perioada similară din 2013, când a atins nivelul de 450,5 milioane de euro.
Potrivit sursei citate, în primele şase luni din 2014, exporturile în ţările terţe s-au menţinut la nivelul consemnat în aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce livrările intra-comunitare de produse agroalimentare au crescut cu 16%.
Principalul produs exportat în perioada menţionată a fost porumbul (1.074.400 tone), cantitatea livrată fiind în creştere cu aproape 66% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, iar încasările mai mari cu 85,2 milioane de euro, până la 328,6 milioane de euro. Volumele superioare exportate au generat venituri suplimentare la ţigări (+83,6 milioane euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+22,9 milioane de euro), nuci (+19,9 milioane euro), produse de brutărie-patiserie (+8,4 milioane de euro).
În topul importurilor s-au menţinut, în primele şase luni, carnea de porc şi preparatele alimentare, cu o valoare de 118,8 milioane de euro pentru 66.000 de tone, respectiv 81,7 milioane de euro (23.700 tone).
Uniunea Europeană rămâne principalul partener în comerţul agricol al României cu o pondere valorică de 64,6% în privinţa livrărilor de produse agroalimentare către această destinaţie şi de 80,7% pe partea de achiziţii din statele membre UE.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este optimist în privinţa balanţei comerciale pentru anul 2014, în condiţiile în care "experienţa ne arată că volumul cel mai mare de export este în a doua parte a fiecărui an şi atunci există premise importante să avem al doilea an consecutiv cu balanţă pozitivă".
România a reuşit, în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în anul 2012.