16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Organizaþiile de proprietari care deþin sisteme de irigaþii au la dispoziþie fonduri europene în valoare de 325 de milioane de euro în urmãtorii patru ani pentru modernizarea sistemului, a declarat Valentin Apostol, director în Ministerul Agriculturii, în cadrul unei conferinþe pe tema reindustrializãrii României.
„Trebuie înlocuite circa 500 de agregate de pompare. Organizaþiile de irigaþii vor depune documentaþia la Ministerul Agriculturii, iar noi vom publica toate aceste date. Vor fi selectaþi acei producãtori de pompe cu cel mai bun raport calitate-preþ”, a spus Apostol, precizând cã ministerul este interesat sã promoveze producþia româneascã de astfel de echipamente.
El a adãugat cã instituþia pe care o reprezintã va pune la dispoziþia producãtorilor de pompe datele de contact ale organizaþiilor utilizatorilor de apã din România.
„Suma se împarte pe patru ani. Cred cã la începutul anului viitor deja vom putea vorbi despre primele acþiuni pentru aceºti bani. Documentaþia este foarte laborioasã, dar e binevenitã, pentru cã permite un control amãnunþit”, a subliniat Apostol.
El a adãugat cã, pentru perioada 2007-2013, pentru irigaþii a fost alocatã o sumã de 20 de milioane de euro, dar au fost depuse proiecte pentru 100 de milioane de euro, astfel cã Ministerul Agriculturii a fost nevoit sã suplimenteze suma pentru a acoperi cererile.
La finele lunii noiembrie, în cadrul Forumului Economic China-Europa Centralã ºi de Est, organizat la Bucureºti, Daniel Botãnoiu, secretar de stat din Ministerul Agriculturii, a afirmat cã România are nevoie de investiþii de un miliard de euro pentru amenajarea ºi îmbunãtãþirea infrastructurii principale pentru irigaþii ºi de 2,4 miliarde de euro pentru construirea Canalului Siret — Bãrãgan ºi aducerea apei cãtre ferme.
"Numai pentru amenajarea ºi îmbunãtãþirea infrastructurii principale pentru irigaþii avem nevoie de investiþii de un miliard de euro, iar pentru construirea Canalului Siret — Bãrãgan ºi pentru aducerea apei cãtre ferme ºi plante avem nevoie de investiþii suplimentare de 2,4 miliarde de euro. Sistemul de îmbunãtãþiri funciare din România are nevoie de investiþii, însã oferã ºi numeroase oportunitãþi", a precizat Botãnoiu, în faþa reprezentanþilor chinezi, care ºi-au arãtat interesul de a investi în acest domeniu.
Acesta a subliniat cã, în acest sector, intenþiile Ministerului Agriculturii ºi ale Guvernului sunt de a avea captãri suplimentare de apã.
"Sunt momente, în special primãvara, în care apa este în cantitãþi destul de mari, urmate de perioade de secetã, când avem nevoie de apã la plante, dar ºi de o creºtere a capacitãþii de stocare ºi a capacitãþii agriculturii de a utiliza aceastã apã. Lucrãm la un nou mod de a gândi ºi de a aduce tehnologia în sistemele de irigaþii, astfel încât sã diminuãm costurile cu apa pentru irigaþii, în care numai energia electricã reprezintã 85%. Intenþiile Ministerului Agriculturii ºi ale Guvernului sunt de a avea captãri suplimentare de apã", a explicat Botãnoiu.
Potrivit secretarul de stat, în 2013 existã o suprafaþã amenajatã pentru irigaþii de trei milioane de hectare, din care o suprafaþã viabilã economic de 1,5 milioane hectare ºi o suprafaþã profesionalã de numai 800.000 de hectare. Anul acesta s-au încheiat contracte de irigat pe o suprafaþã de 400.000 de hectare, din care 336.000 de hectare au fost realizate cu organizaþiile utilizatorilor de apã pentru irigaþii.


Articole înrudite