15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia industrială serie brută a scăzut cu 1,8% în iulie
Producţia industrială serie brută a scăzut cu 1,8% în iulie
Producţia industrială (serie brută ) a scăzut cu 1,8% în luna iulie a acestui an faţă de luna precedentă, din cauza scăderii industriei prelucrătoare cu 2,1%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.
Celelalte două sectoare industriale, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, au crescut cu 0,6%, respectiv cu 0,3%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (-6,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,8%) şi industria bunurilor de uz curent (-0,9%). Industria bunurilor intermediare şi industria energetică au crescut cu 1,2%, respectiv cu 1,1%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a crescut cu 1,2%, datorită creşterii înregistrate de industria prelucrătoare (+1,7%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au înregistrat scăderi de 4,1%, respectiv 2,5%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,6%), industria bunurilor de uz curent (+3,0%) şi industria bunurilor intermediare (+1,6%). Industria energetică a scăzut cu 2,3%, iar industria bunurilor de capital cu 0,7%.
Industria extractivă a înregistrat o scădere de 4,9%
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,7%, respectiv cu 5%.
Ca serie brută, s-au înregistrat creşteri în cadrul industriei prelucrătoare (+2,2%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,8%). Industria extractivă a înregistrat o scădere de 4,9%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+6,7%) şi în industria energetică (+2,0%) şi scăderi în industria bunurilor de capital (-1,5%), în industria bunurilor de uz curent (-1,4%), şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,2%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 5%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (+5,6%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,7%). Industria extractivă a scăzut cu 3,4%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+9,4%), în industria bunurilor de capital (+2,8%), în industria energetică (+2,7%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (+1,9%).
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri
În perioada ianuarie-iulie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 6,6%. Creşterea a fost susţinută de toate cele trei sectoare industriale, respectiv industria prelucrătoare, care a crescut cu 6,9%, industria extractivă cu 5,7% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 4,9%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: în industria bunurilor intermediare (+13,5%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,5%), în industria bunurilor de capital (+4,9%), în industria energetică (+4,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,8%).
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate avansul producţiei industriale a fost de 7,4%. Industria prelucrătoare a consemnat un avans de 8,0%, industria extractivă - 5,3% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat - 4,9%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor intermediare (+13,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,7%), industria bunurilor de capital (+6,6%), industria energetică (+4,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,6%).


Articole înrudite