16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia agricolă a crescut în 2017 la toate culturile, dar a scăzut la fructe
Producţia agricolă a crescut în 2017 la toate culturile, dar a scăzut la fructe

Producţia agricolă vegetală a crescut în 2017, comparativ cu 2016, la cereale, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, sfeclă de zahăr, cartofi şi legume, arată datele comunicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). În cazul fructelor însă, producţia a scăzut cu peste 25%.

Suprafaţa cultivată a crescut la leguminoase pentru boabe, plante uleioase, sfeclă de zahăr şi a scăzut la cereale pentru boabe, cartofi şi legume.

La cereale pentru boabe, suprafaţa cultivată a scăzut cu 6,9%, în timp ce producţia a crescut cu 12,4% faţă de anul precedent, datorită în principal creşterii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar). Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2017 reprezintă 47% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,7%. Producţia totală a crescut cu 33,3% la porumb boabe, 17,2% la grâu, 7,1% la ovăz şi cu 2,2% la orz şi orzoaică.

La leguminoase pentru boabe, producţia a crescut de aproape trei ori, ca urmare atât a creşterii suprafeţei cultivate, cât şi a randamentului la hectar, faţă de anul precedent. Iar la plantele uleioase producţia a crescut cu 29,5%, datorită atât creşterii suprafeţei cultivate (+6,9%), cât şi a randamentelor la hectar. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (+43,4%), soia boabe (+38,8%) şi rapiţă (+29,3%).

La sfecla de zahăr, producţia a crescut cu 10,2%, ca urmare în principal a creşterii suprafeţei cultivate cu (8,0%), faţă de anul precedent.

Şi producţia de cartofi a crescut, cu 16,3%, datorită creşterii randamentului la hectar, deşi suprafaţa cultivată a scăzut (-7,7%) faţă de anul precedent.

Producţia de legume a crescut cu 8,1%, datorită creşterii randamentului la hectar, deşi suprafaţa cultivată a scăzut (-1,8%) faţă de anul precedent.

În anul 2017, producţia de struguri a crescut cu 45,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar (+45,7%).

În schimb, producţia de fructe din livezi a scăzut cu 25,6%, chiar dacă suprafaţa s-a menţinut la nivelul anului anterior.

Potrivit INS, România comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene în anul 2017 se prezintă astfel:
- la floarea soarelui ocupă locul I atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată
- la porumb boabe - locul I la suprafaţa cultivată şi locul 2 la producţia realizată, după Franţa
- la grâu - locul 5 la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi la producţia realizată, după Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia
- la cartofi - locul 4 la suprafaţa cultivată după Polonia, Germania, Franţa şi locul 6 la producţia realizată, după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Regatul Unit.


Articole înrudite