16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Portret-robot al angajatului român: între 35-40 de ani, căsătorit, studii medii şi câştigă, în medie, 1.700 lei/lună
Portret-robot al angajatului român: între 35-40 de ani, căsătorit, studii medii şi câştigă, în medie, 1.700 lei/lună

Angajatul român are vârsta medie între 35-40 de ani, trăieşte la oraş, este căsătorit, are studii medii şi lucrează la privat, iar câştigul salarial al acestuia se situează între 1.500 şi 1.700 de lei, arată un studiu întocmit de către experţii KeysFin, companie de servicii de business information şi credit risk management dedicate mediului de afaceri.
Conform concluziilor cercetării, din venitul lunar al unui angajat din România, peste 80% se duc pe cheltuielile de administrare, adică pe facturi de utilităţi, taxe, impozite, rate la bancă şi consumul necesar traiului zilnic.
În opinia analiştilor KeysFin, în ultimii 15 ani numărul salariaţilor plătitori de taxe, care alimentează şi bugetul fondului public de pensii, s-a micşorat în raport cu numărul de pensionari. Astfel, dacă în anul 1990 erau 8,1 milioane de salariaţi şi 3,5 milioane de pensionari, ultima statistică publicată în luna mai 2014 de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că 5,7 milioane de salariaţi susţin, în prezent, un număr de 5,3 milioane de pensionari alături de 1,2 milioane de bugetari şi 4 milioane de copii şi adolescenţi.
În acest ritm, afirmă specialiştii, în mai puţin de 10 ani România nu va mai avea bani de pensii din contribuţii şi va trebui să se împrumute masiv pentru a face faţă deficitului. Mai mult chiar, dacă ritmul se menţine, în următorii 15 ani populaţia României va ajunge la nivelul din 1946, adică la 16 milioane de locuitori.
La nivel oficial, în România, şase instituţii de stat oferă statistici referitoare la numărul de salariaţi: Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF), Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), INS, Ministerul Muncii şi Inspecţia Muncii.
Potrivit acestor instituţii, salariul mediu net pe economie se situează la valoarea de 1.735 de lei, cele mai mari câştiguri fiind de peste 3.500 de lei, în sectorul intermedierilor financiare şi de asigurări, iar cele mai mici, de 986 de lei, în hoteluri şi restaurante.
Datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), citate de KeysFin, arată că, până în anul 2017, numărul salariaţilor ar urma să crească cu 200.000 de persoane, la 4,79 milioane, în timp ce salariul mediu net ar urma să avanseze cu 200 de lei, echivalentul a 44 de euro. În acest context, se va semnala o creştere cumulată a preţurilor de consum, în următorii trei ani, de peste 12%.
Pe de altă parte, statistica Uniunii Europene (UE) relevă faptul că, la ora actuală, rata riscului de sărăcie în rândul persoanelor care lucrează este de 17,3% în România, cea mai mare din UE, în timp ce în Republica Cehă şi Finlanda acelaşi indicator este de doar 3,7%.
Analiştii KeysFin consideră că „singura şansă a României să iasă din această criză este să ia măsuri urgente pentru stimularea economică”, iar „reducerea CAS este doar un pas înainte”. De asemenea, pe termen scurt singura sursă posibilă de bani care ar putea aduce o relansare a businessului o reprezintă fondurile europene, precum şi aplicarea de măsuri pentru stimularea activităţilor lucrative, a producţiei şi de creşterea productivităţii muncii.
„În plus, este absolut necesară restructurarea şi eficientizarea colectării taxelor. În prezent, rata de colectare a veniturilor la bugetul consolidat este de 30-31% din PIB, în timp ce în alte state este de 45% din PIB (...) fără măsuri concrete, economia va continua să funcţioneze sub ameninţarea şurubului fiscal. Autorităţile vor fi nevoite, periodic, să crească taxele, pentru a avea bani ca să echilibreze deficitele bugetelor de pensii, sănătate etc. Iar efectele vor continua precum un carusel — taxele mai mari vor însemna afaceri mai puţine, evaziune mai multă, locuri de muncă mai puţine, salarii mai mici, încasări mai mici la buget”, se arată în studiul citat.


Articole înrudite