România, al şaselea cel mai mare producător de vin din Uniunea Europeană, cu cele 18.000 de hectare de vie, soluri fertile şi soiuri de struguri neobişnuite, poate deveni noul Bordeaux al Europei?, se întreabă editorii agenţiei de ştiri Reuters.
"Ceea ce este unic în România este solul, care îi oferă caracteristici unice vinului", a declarat, pentru agenţie, Stephen Donnelly de la vinăria Budureasca, situată la 90 km nord-est de Bucureşti. Acesta a adăugat că cele două soiuri de struguri din România care se bucură de atenţia specialiştilor atunci când merge la Londra sunt Fetească Neagră şi Tămâioasă Românească, ambele indigene. Tămâioasă îşi are originile în Grecia antică şi este cultivat în România de mai bine de 2.000 de ani.
Potrivit Reuters, industria vinului este una din puţinele din România care atrag fonduri structurale europene.
O sticlă de vin premium produsă la Budureasa costă în magazinele din vestul Europei 6 euro, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv pentru exportatorii români de vinuri. Cel mai ieftin vin fin din regiunea franceză Languedoc, considerată "de liga a doua" în Franţa, costă, prin comparaţie, cel puţin 7,5 lire sterline în Marea Britanie.
Deşi România foloseşte tehnologie modernă în producţia vinurilor, gerul aprig din această iarnă şi seceta din vară au afectat producţia din acest an. Se estimează că producţia va scădea în 2012 cu 30% faţă de 2011, când aceasta a fost de 4,1 milioane de hectolitri de vin.
Din păcate, în România importurile de vinuri sunt de nouă ori mai mari decât exporturile. Anul trecut, România a exportat doar 130.000 de hectolitri de vin.