Deşi pe parcursul anului 2013 s-a înregistrat şi creştere a preţului la apartamentele vechi, per ansamblu acestea se află la acelaşi nivel cu cel înregistrat în urmă cu 12 luni, ca urmare a uşoarei scăderi de jumătate de punct procentual înregistrată în decursul ultimelor 6 luni. Chiriile la birouri au rămas neschimbate, iar preţul terenurilor nu a cunoscut nici o fluctuaţie. Aşa arată piaţa imobiliară în cea de-a doua jumătate a anului 2013.
Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Galaţi s-a situat la aproximativ acelaşi nivel ca în urmă cu un an de zile, respectiv 667 eur/mp dar a comparând anul 2012 cu primul an de criză – 2008 – preţurile de vânzare au cunoscut o scădere de 40% – relevă datele companiei de consultanţă şi evaluare DARIAN prin biroul local din Galaţi. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din Romania, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pietei imobiliare, fiind singura analiza exhaustiva de acest fel la nivel national, care ia in considerare preţurile de tranzacţionare.
În zona Piaţa Centrală, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 650 şi 800 euro/mp Su, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Micro 38-39-40, preţurile au fost cuprinse între 500 şi 650 euro/mp Su.
Comparativ, la nivel naţional, în semestrul II din 2013, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 684 euro/mp, în scădere cu aproximativ 41% faţă de perioada de început a crizei şi cu aproximativ 2% mai mici comparativ aceeaşi perioadă din 2012. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în al doilea semestru din 2013 de 957 euro/mp.
Pe parcursul anului 2013 şi preţurile apartamentelor noi au rămas neschimbate faţă de 2012, acestea fiind situate la nivelul de 758 eur/mp. Faţă de începutul crizei, preţurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 35%.
În ceea ce priveşte terenurile din Galaţi, preţurile acestora au înregistrat de-a lungul crizei imobiliare o reducere de aproximativ 44%, preţul rămânând neschimbat în ultimele 12 luni.
Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de compania Darian mai relevă faptul că, chiriile spaţiilor de birouri se menţin la nivelul anului anterior. “În funcţie de zonă, finisaje şi dotări, se situează pe intervalul mediu de 6 – 9 eur/mp. Zonele centrale sunt caracterizate de o chirie medie de 7-9 eur/mp/lună, iar pentru cele semicentrale, preţul de închiriere se situează în intervalul 6-8 eur/mp/lună. Chiriile pentru spaţiile de birouri vor stagna sau chiar vor scădea pe fondul creşterii ofertei” – crede Mihaela Dobrin, expert evaluator DARIAN.
La nivel naţional, terenurile agricole se scumpesc
Valorile proprietăţilor imobiliare din România au scăzut într-un ritm temperat în ultimele 12 luni, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare, ale căror preţuri au scăzut cu aproximativ 6%, se arată într-o analiză a companiei de evaluări Darian DRS.
Pe de altă parte, terenurile agricole şi-au continuat aprecierea, creşterea în ultimii doi ani fiind de aproximativ 50%.
Dacă în ultimii cinci ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 41%, cu diminuări ale valorilor şi de 25% pe an, în perioada de început a crizei, în ultimul an scăderea a fost de doar 2%.
Astfel, pe primul loc în clasamentul preţurilor la apartamentele vechi se situează şi de această dată Capitala, cu o medie de 957 euro/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 954 euro/mp, pe locul trei situându-se Timişoara cu 862 euro/mp.
Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor vechi au scăzut în Bucureşti cu aproximativ 63%, reducerea moderându-se în ultimele 12 luni la aproximativ jumătate de punct procentual.
Preţurile apartamentelor noi la nivelul întregii ţări au înregistrat o scădere uşor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.
Capitala a deţinut supremaţia şi în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi, preţul mediu fiind de aproximativ 1.138 euro/mp (singurul oraş cu preţuri de peste 1.000 euro/mp), în scădere cu aproximativ 44% faţă de perioada de început a crizei şi cu aproximativ 0,3% mai mici decât în urmă cu 12 luni.
Compania Darian, cu birouri în 19 de oraşe din ţară, este cea mai veche firmă cu capital integral românesc care activează în sfera consultanţei pentru evaluare şi prima din România acreditată RICS la nivel corporativ.