21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Fermele de subzistenţă din România vor avea alocate fonduri de 150 de milioane de euro prin viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, suma de 15.000 de euro pe proiect urmând să fie destinată trecerii acestor ferme în zona de producţie pentru piaţă.
"Vrem să introducem o a 14-a măsură care sa fie un fel de continuare a măsurii 141 de sprijinire a fermelor de semi-subzistenţă. Este vorba de acordarea unui ajutor de 15.000 de euro pe proiect, într-o singură tranşă pentru cei care sunt în zona de semi-subzistenţă pentru a face investiţii şi a produce pentru piaţă. Vor fi 150 de milioane de euro pentru 10.000 de beneficiari", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu referitor la priorităţile anului 2014.
Acesta a precizat că este "o măsură foarte bună" pentru fermierii români, care exista în revizuirea PAC şi de aceea a decis să fie aplicată şi în viitorul PNDR.
"Cred că trebuie să răspundem la toate nevoile şi aceasta este o măsură foarte bună şi aşteptată de fermieri. Eu nu vreau un PNDR pentru mine sau pentru Ministerul Agriculturii ci unul pentru toţi beneficiarii. Dacă se solicită măsurile acestea, sigur că le şi implementăm", a subliniat Constantin.
Potrivit sursei citate, o primă variantă a viitorului PNDR va fi transmisă la Bruxelles până pe 15 februarie, astfel încât forma finală a programului să fie agreată până la jumătatea acestui an.
"Vrem să transmitem până pe 15 februarie acest program integrat la Bruxelles, într-o formă aproape de a fi finalizată, după care vom discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene, până în lunile iunie — iulie, să agreăm forma finală şi să discutăm apoi sesiunile. Am văzut abordări precum că ar fi trebuit să avem gata PNDR la 1 ianuarie. Nu stă în picioare această abordare. Nu este decât demagogie politicianistă. Toate cele 28 de state membre urmează acelaşi calendar. Mai mult, regulamentele europene nu sunt aprobate la nivel de Comisie", a adăugat şeful MADR.
Acesta a explicat că se află în imposibilitatea de a deschide din martie anumite măsuri din noul PNDR, pe răspunderea statului membru, întrucât regulamentul european nu a fost încă aprobat.
"Am anunţat şi chiar vrem să facem aceste lucruri pe răspunderea statului membru, o continuare a măsurii 121, investiţii în exploataţii agricole. Am vrut să facem acest lucru din martie-aprilie, noi suntem pregătiţi, dar din păcate regulamentul european va fi aprobat cel mai devreme în luna aprilie. Noi lucrăm la ghidul solicitantului dar putem efectiv să deschidem măsura numai după ce se va aproba regulamentul la nivelul UE. Acest lucru se va întâmpla în aprilie, deci în luna mai, cel târziu, deschidem măsura pentru fermele de reproducţie şi de creştere. Vrem să pune accent pe aceste zone unde din păcate suntem deficitari şi importam foarte mult pentru partea de procesare", a subliniat ministrul Agriculturii.
De asemenea, pe viitorul PNDR se vor acorda punctaje suplimentare proiectelor integrate pe lanţul de producţie, care aduc valoarea adăugată.
"Vor primi punctaje suplimentare toţi cei care vor să facă proiecte integrate. Dacă o fermă vegetală vine şi face şi o fermă zootehnică va avea punctaj suplimentar. Dacă mergem mai departe pe lanţul de producţie, respectiv depozitare, procesare, desfacere, toţi cei care vor să facă astfel de proiecte integrate vor avea un punctaj suplimentar. Este important acest lucru pentru că 2013, chiar dacă este anul în care am exportat foarte mult şi este primul după 20 de ani când balanţa comercială este pozitivă, trebuie să recunoaştem că am exportat foarte multă materie primă. Nu am introdus această materie pe lanţul de producţie. Nu am dus producţia vegetală în zootehnie, să îi aducem valoare adăugată, iar zootehnia în procesare şi de aceea vrem să dăm punctaj suplimentar proiectelor integrate care aduc valoarea adăugată şi să exportăm produsul final, procesat", a explicat oficialul MADR.
Nu în ultimul rând, pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene, MADR intenţionează să simplifice procedurile programului, una dintre acestea vizând introducerea unei liste cu preţuri de referinţă în cazul achiziţiilor.
"Este important că vizăm pe PNDR simplificarea regulilor, iar una dintre cele mai importante simplificări este cea privind introducerea unei liste de preţuri de referinţă. Dacă vom avea această listă practic procedura de achiziţie este eliminată, acolo unde de fapt au fost problemele cele mai mari pe accesarea de fonduri. Fermierii nu trebuie decât să se încadreze în acele preţuri de referinţă şi nu mai trec prin procedura de achiziţii publice prevăzute de OUG 34", a mai spus Constantin.
PNDR 2014-2020 conţine 14 măsuri ce vizează dezvoltarea rurală în România, ţinând seama atât de realităţile socio-economice ale ţării şi implicit ale spaţiului rural, cât şi de Politica Agricolă Comună (PAC 2020).
Creşterea competitivităţii sectorului agricol reprezintă unul dintre obiectivele generale ale PNDR 2014-2020 în condiţiile în care în sectorul agricol valoarea medie a productivităţii muncii în agricultură este de 4.328 euro/persoană faţă de media europeană de 14.967 euro/persoană în anul 2012.
Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pentru România dispune de o alocare financiară UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală de 8,0156 miliarde de euro.


Articole înrudite