22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Parteneriat de afaceri în reţea, printr-un proiect complex cu finanţare europeană
Parteneriat de afaceri în reţea, printr-un proiect complex cu finanţare europeană

O nouă întâlnire a partenerilor din proiectul transfrontalier „Internet”, la care participă şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi (CCIA), prin Fundaţia pentru Promovarea Întreprinderilor Private, Mici şi Mijlocii (FPIPMM) s-a derulat de curând în Galaţi. O delegaţie formată din reprezentanţi ai firmelor şi organizaţiilor atrase în proiect din regiunea Odesa, Ucraina dar şi un reprezentant din Cahul - Republica Moldova a întreprins o vizită în porturile gălăţene (în principal, discuţii cu reprezentanţii Damen Shipyard) şi, la final, la sediul Căpităniei Zonale Galaţi. Aici, gazda întâlnirii a fost Căpitanul şef de port Mircea Sârbu, directorul instituţiei, care a prezentat activitatea şi zona de acoperirea a Căpităniei din Galaţi, dar şi noul sistem integrat de monitorizare electronică a navigaţiei pe Dunăre, realizat şi pus în funcţiune tot printr-un proiect cu finanţare internaţională.

Domeniile vizate sunt parteneriatele în agricultură, transporturi şi tehnologia informaţiei

Natalia Koval, Manager de proiect, repezentantul delegaţiei ucrainene, a subliniat că proiectul transfrontalier a fost lansat în 2012. "Vizita la Galaţi este o altă etapă, de cooperare, a firmelor şi organizaţiilor atrase în proiectul INTERNET. Pe ansamblu este vorba de identificarea şi alegerea unui număr de 30 de firme din Regiunea Odesa, din domeniul transporturilor, agriculturii şi produselor alimentare şi cel al tehnologiei informaţiei, câte 10 firme pe fiecare domeniu, pentru a interacţiona şi dezvolta parteneriate cu cele din Galaţi - România şi cele din Cahul - Republica Moldova. Scopul este de a se promova aceste intreprinderi pe pieţele externe, cum ar fi Uniunea Europeană. Vizita noastră la Galaţi, la Damen Shipyard şi la Căpitania Zonală, se înscrie pe aceleaşi coordonate, în acelaşi timp are loc şi un schimb de experienţă a specialiştilor ucraineni cu cei români", a mai amintit Natalia Koval, în cadrul unui interviu.
Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor CCIA Galaţi, este a doua vizită a partenerilor de la Cahul şi Odesa în Galaţi, după ce în toamna anului trecut oaspeţii străini au fost invitaţi la Târgul agricol şi al produselor alimentare organizat cu ocazia "Zilei recoltei".
"În cadrul proiectului, anul trecut am mai avut întâlniri trilaterale a oamenilor de afaceri cu ocazia expoziţiei internaţionale de la Odesa, din domeniul tehnologiei informaţiei, dar şi a târgului de la Chişinău pe teme agricole, organizat de Moldexport, cu tehnică şi echipamente pentru agricultură", a mai declarat managerul de proiect ucrainean.
Pe baza contactelor şi discuţiilor făcute între reprezentanţi, la Galaţi, s-a stabilit o linie comună pentru dezvoltarea parteneriatelor de afaceri dar şi o colaborare între organizaţii şi firme în domeniul logisticii şi a pregătirii resurselor umane.
Proiectul şi-a început implementarea la Odesa, pe 25 mai 2012, în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. În atelierele de lucru care vor avea loc pe tot parcursul proiectului, organizaţiile participante vor primi o oportunitate de a face schimb de experienţă şi cunoştinţe în ceea ce priveşte aspectele de management al afacerii lor. Pe baza fluxurilor informaţionale obţinute a fost creat un portal de afaceri (B2B) dar şi un birou on-line transfrontalier de contact şi cunoaştere de afaceri. În plus, aşa cum au anunţat coordonatorii proiectului, pe toată durata acestuia este efectuată cercetarea aprofundată şi analiza potenţialului economic de export din Regiunea Odesa, cu scopul de a identifica acele ramuri economice beneficiare ale activităţilor de import-export, în vederea determinării perspectivelor de dezvoltare a sectoarelor economice regionale. Durata proiectului este de 24 luni.


Articole înrudite