16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De la 1 ianuarie, accizele la benzina fără plumb şi motorină vor fi majorate cu peste 3%. Acciza la benzina fără plumb va creşte de la 452 euro pe tonă la 467 euro pe tonă (plus 3,3%), iar cea la motorină se va majora de la 347 euro pe tonă la 358 euro pe tonă (plus 3,17%). Acciza pentru benzina cu plumb va rămâne nemodificată, la fel şi accizele pentru alcool şi băuturile alcoolice. Şi accizele la ţigări şi cafea ar urma astfel să crească.
Taxa de poluare auto va creşte, de la 1 ianuarie 2011, în medie, cu 45-50%, în funcţie de vechime şi puterea maşinii. Modificările taxei auto prevăd aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2011 şi pentru maşinile Euro 5, cuantumul taxei fiind între 40 de euro, pentru o maşină cu motor de 1.100 cmc şi o vechime de doi ani, şi 1.867 euro, în cazul unei maşini noi de 4.200 cmc.
În ceea ce priveşte indemnizaţia pentru creşterea copilului, părintele va putea să aleagă între durata de un an a concediului maternal, cu o indemnizaţie între 600 şi 3.400 de lei, şi durata de doi ani a concediului, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei. Vor opta pentru una dintre cele două variante părinţii care vor avea copii începând cu ianuarie 2011, cei pentru care indemnizaţia şi concediul maternal sunt în derulare nefiind afectaţi de schimbările anunţate. O primă variantă prevede o durată a concediului maternal de un an, cu o indemnizaţie al cărei plafonul minimal este de 600 de lei, iar cel maximal de 3.400 de lei, la care se adaugă o primă de 500 de lei pentru părinţii care se vor întoarce la muncă în intervalul primelor 12 luni. De asemenea, există posibilitatea de a-şi lua concediu fără plată până la 24 de luni. Cea de-a doua variantă presupune o durată de doi ani, dar valoarea indemnizaţiei va fi cuprinsă între 600 de lei şi 1.200 de lei.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, impactul bugetar al acestei măsuri pentru anul 2011 va fi de aproximativ 100 de milioane de lei, dar pentru anul 2012 Ministerul de Finanţe se aşteaptă ca statul să cheltuiască mai puţin cu aproximativ 500 de milioane de lei.
Tot din 2011, microîntreprinderile vor putea opta pentru sistemul de impozitare de 3% din veniturile obţinute, ca alternativă la impozitarea cu 16% a profitului. Pentru a putea opta pentru acest sistem, o firmă trebuie să aibă între unu şi nouă salariaţi şi o cifră de afaceri de cel mult 100.000 de euro în anul anterior. Nu vor putea opta pentru acest sistem microîntreprinderile care obţin venituri din activităţi bancare, asigurări, jocuri de noroc, precum şi din consultanţă şi management. Impactul bugetar în cazul în care toate microîntreprinderile ar opta pentru acest sistem ar fi unul pozitiv, de circa 100 de milioane lei.
O altă modificare importantă a Codului Fiscal prevede impozitarea veniturilor nedeclarate ale persoanelor fizice, a căror natură nu poate fi cunoscută în momentul controlului efectuat de Fisc. Aceste venituri vor fi estimate prin metode indirecte, prin metoda cheltuielilor efective şi metoda fluxurilor financiare. Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari, urmărindu-se elementele de creştere a averilor, cheltuielile efectuate în raport cu veniturile declarate. Fiscul va impozita cu 16% diferenţa dintre cheltuielile efective ale acelei persoane şi veniturile declarate, doar dacă această diferenţă este mai mare de 10% faţă de ce s-a declarat sau depăşeşte 50.000 de lei.
Dacă diferenţa este mai mică de 10% sau este sub 50.000 de lei, procedura de verificare este închisă.
Guvernul a mai decis ca, din 2011, pensionarii cu venituri peste 740 de lei să achite contribuţia la asigurările de sănătate în cuantum de 5,5%. Impactul financiar al acestei măsuri este estimat la 1,4 miliarde de lei. Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, pe 7 decembrie, că Guvernul nu ia în calcul nici acum şi nici în viitor impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei. În anul 2011, salariul minim brut pe ţară va fi de 670 de lei, iar salariile de bază în sectorul public vor creşte cu 15 la sută, dar raportat la nivelul diminuat din luna octombrie 2010.
Personalul plătit din fonduri publice se reîncadrează, începând cu 1 ianuarie 2011, pe clase de salarizare, pe noile funcţii, gradaţii şi grade prevăzute de legea-cadru, în raport de funcţia, vechimea, gradul şi treapta avute de persoana reîncadrată la 31 decembrie 2010. Sumele corespunzătoare premiului anual pentru 2010 nu se mai acordă începând cu luna ianuarie 2011, acestea fiind avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale ce se acordă în anul 2011 personalului din sectorul bugetar.
În anul 2011, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa conform Codului Muncii numai cu timp liber corespunzător. În anul 2011, ordonatorii de credite nu vor acorda premii.
Pe de altă parte, începând din luna ianuarie, angajatorii vor fi obligaţi să depună în format electronic statele de plată la Inspecţia Muncii. Astfel, angajatorii vor mai putea depune până la finalul lunii ianuarie 2011 statele de plată în format de hârtie referitoare la luna decembrie 2010, însă pentru lunile următoare vor fi nevoiţi să treacă la formatul electronic.

Articole înrudite