Anul 2011 ar putea aduce agricultorilor români un ajutor financiar în sectorul irigaţiilor, dar şi subvenţii pentru anumite culturi vegetale importante, în cazul în care demersurile oficialilor din Ministerul Agriculturii vor fi aprobate la Bruxelles.
"Intenţionăm ca anul viitor să facem demersuri la Bruxelles pentru acordarea unui sprijin financiar pentru sistemele de irigaţii, mai ales că acest ajutor a dispărut în 2010. De asemenea, ne interesează să reluăm în baza articolului 68 din Regulamentul european subvenţiile pentru anumite culturi importante, dar deficitare, cum ar fi soia nemodificată genetic sau orezul, cultură pe care am putea să o extindem şi chiar să devenim exportatori de orez", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
Potrivit acestuia, în 2011 se va încerca o relansare a culturilor textile, de in şi cânepă, a sfeclei pentru zahăr "care este într-o fază critică", dar se va lucra şi la rezolvarea problemelor legate de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Oficialul MADR a subliniat că în 2011 va încerca sa facă cunoscută poziţia României în privinţa viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), 2014-2020, în acest sens urmând să iniţieze anul viitor o serie de discuţii cu miniştrii din ţările UE.
În ceea ce priveşte problema pescuitului la Marea Neagră pentru România şi Bulgaria, ministrul Agriculturii a spus că recent a fost rezolvat parţial acest subiect, în condiţiile în care Comisia Europeană susţinea o reducere de până la 25% a cotelor de pescuit în toată zona UE, dar şi la Marea Neagră, din cauza scăderii stocurilor de peşte şi surse marine pentru numite specii, cum ar fi: cod, cod roşu, şprot, etc.
Potrivit sursei citate, MADR va intra în 2011 cu un buget mai mare cu 13% faţă de 2010, fiind printre cele patru ministere cu resurse financiare bugete în creştere pentru anul viitor.
De asemenea, pentru 2011 ministrul Tabără speră că va reuşi o reaşezare a sectorului de legume şi fructe.