21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mulţi veniţi, puţini aleşi
Mulţi veniţi, puţini aleşi
La finele săptămânii trecute, în incinta Colegiului Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci a avut loc Bursa generală a locurilor de muncă, eveniment organizat de Agenţia Locală de Ocupare a Forţei de Muncă Tecuci. La această acţiune au participat 25 de agenţi economici, care au pus la dispoziţia celor 480 de persoane prezente, în căutarea unor locuri de muncă, nu mai puţin de 101 locuri, însă, spre dezamăgirea doamnelor prezente la bursă, dar şi a celor cu studii superioare, pentru aceste categorii posturile vacante au fost foarte puţine. Cei care au fost avantajaţi de ceastă dată au fost bărbaţii cu putere de muncă şi profesii „practice”.
Cei prezenţi la Bursa generală a locurilor de muncă au avut posibilitatea de a opta pentru posturile vacante prezentate de către agenţii economici, dar nu oricum, ci în funcţie de pregătirea profesională. Astfel, la bursă au fost locuri vacante de inginer agronom, inginer industrie alimentară, inginer mecanic, kinetoterapeut, asistent fizioterapie, fiziokinetoterapeut, instalator sanitar, electrician întreţinere, fierar-betonist, zidar, faianţar, dulgher, finisor, sudor electric, tractorist, manichiurist, cosmetician, frizer, casier, femeie de serviciu, lucrător comercial, electrician auto, gestionar depozit, excavatorist, ospătar, bucătar, electromecanic, lăcătuş mecanic, stivuitorist, strungar, agent comercial, şofer, manipulant, fochist, mecanic industrie alimentară, vânzător, barman, bucătar, agent pază, dispecer, ajutor mecanic, sudor, lăcătuş confecţii metalice, electronist, mecanic utilaj, sudor autogen, sudor mig-mag, tâmplar în aluminiu şi PVC.
Prezent la eveniment alături de Irina Paţa, şeful ALOFM Tecuci, Vasile Vîrtosu, director executiv adjunct din cadrul AJOFM Galaţi, ne-a informat: „Galaţiul are o rată a şomajului destul de mare, de 7,44%, fiind clasat pe locul VIII pe ţară, iar cauza principală a acestei situaţii este reprezentată de lipsa locurilor de muncă. Agenţia organizează o serie de cursuri de pregătire la care participă persoane în căutarea unui loc de muncă sau doar şomeri, cursuri care se desfăşoară pe o perioadă de 3 luni, există adresabilitate, numai că foarte multe persoane nici după finalizarea acestor cursuri nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă. Situaţia ar putea fi oarecum rezolvată în condiţiile în care autorităţile locale s-ar aşeza la o masă şi ar căuta soluţii pentru atragerea de investitori în zonă. Potenţial există, oamenii sunt pregătiţi profesional, foarte multi dintre ei, numai că nu au unde munci”.
„La nivelul ALOFM Tecuci, care cuprinde Tecuciul şi 22 de comune arondate, avem un număr de 5.400 de şomeri, iar 85% dintre aceştia sunt asistaţi social, benefiaciari ai Legii 416”, a completat Irina Paţa.
La aceasă bursă a locurilor de muncă, foarte multe persoane au fost dezamagite de ofertele angajatorilor, însă nu de posturile scoase pe piaţă, ci mai ales de retribuţia lunară, iar în acest sens unul dintre tineri ne-a spus: „Eu am o meserie, sunt dispus să muncesc, dar nu pe salariul minim pe economie. Muncitorii necalificaţi pot fi plătiţi cu mai nimic, dar noi, cei care chiar cunoaştem meserie, dăm şi probă de lucru, dar vrem să fim plătiţi, că nu muncim de pomană. Faptul că sunt mulţi şomeri îi face pe patroni să plătească prost, că au de unde îşi alege oamenii. Mai bine plec din ţară şi ştiu pe ce muncesc, decât să stau acasă şi să mor de foame şi de oboseală. Din salariul minim pe economie, cum plătesc patronii, nu îţi poţi permite decât să mănânci, în rest nimic”.
Cu toate acestea, o parte dintre cei prezenţi la bursă, mai ales tineri, au fost selectaţi în vederea angajării.


Articole înrudite