15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Moody's: Zona euro se apropie de o răscruce
Moody's: Zona euro se apropie de o răscruce
Moody's a avertizat încă de săptămâna trecută că agravarea rapidă a crizei datoriilor de stat din zona euro şi a crizei bancare ameninţă ratingul de credit al tuturor ţărilor din UE. "Deşi scenariul de bază al Moody's rămâne acela că zona euro va fi conservată fără intrări în insolvenţă la nivel generalizat, chiar şi această perspectivă relativ pozitivă are implicaţii negative privind ratingul în următoarea perioadă", se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară.
Moody's a subliniat de asemenea că politicienii europeni ar putea fi motivaţi să implementeze un plan anticriză decisiv numai după o nouă serie de şocuri, care ar putea afecta accesul la finanţare pentru tot mai multe ţări şi ar putea impune noi programe de sprijin extern. "O astfel de situaţie ar cauza foarte probabil coborârea ratingurilor acelor ţări în categoria speculativă (junk - n.r.), în urma testelor de solvabilitate care ar fi necesare şi în contextul sprijinului care ar trebui oferit pentru o perioadă îndelungată", se spune în raport.
Economistul ING Tim Condon a declarat că aprecierile Moody's nu vor lua prin surprindere pieţele. "Practic, este o chestiune acceptată general că în Europa totul este supus riscului. Destul de mulţi iau în calcul un scenariu cu ruperea zonei euro", a arătat el.
Tot mai multe ţări din zona euro, în frunte cu Italia, sunt atacate speculativ pe pieţe prin dobânzile obligaţiunilor de stat, situaţia ridicând tot mai multe semne de întrebare legate de capacitatea liderilor politici de a rezolva criza care a împins deja Grecia, Portugalia şi Irlanda la împrumuturi externe de la FMI şi Comisia Europeană.
Premierul italian Mario Monti va prezenta în următoarele zile măsuri de austeritate menite să consolideze finanţele publice ale ţării, printre care s-ar putea număra revizuirea taxei pe locuinţe.
Surse apropiate situaţiei au declarat că dialogul dintre FMI şi Roma s-a intensificat, însă nu se ştie încă dacă Italia va avea nevoie de un împrumut.
Moody's consideră că zona euro se apropie de o răscruce, care ar putea duce la o mai strânsă integrare sau la o fragmentare accentuată. Agenţia notează că probabilitatea unor scenarii mai negative a crescut în ultimele săptămâni, reflectând incertitudinea politică din Grecia şi Italia, dar şi deteriorarea perspectivelor de creştere economică a zonei euro. "Probabilitatea intrării mai multor state din zona euro în insolvenţă nu mai este neglijabilă. Moody's consideră că probabilitatea de default va continua să crească pe măsură ce criza de lichiditate continuă", se arată în raport. Astfel cresc şi şansele ieşirii uneia sau mai multor ţări din zona euro.
"Moody's consideră că orice scenariu cu ieşiri multiple, cu alte cuvinte fragmentarea euro, ar avea repercusiuni negative pentru ratingurile de credit ale tuturor ţărilor din zona euro şi din UE, avertizează agenţia. În lipsa stabilizării condiţiilor de pe piaţa de credit în viitorul apropiat, "se va ajunge probabil la punctul în care arhitectura generală a ratingurilor Moody's la nivelul zonei euro şi probabil în alte părţi, în interiorul UE, va trebui revizuită".


Articole înrudite