15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Moody's mai sperie Europa?
Moody's mai sperie Europa?
Moody's a retrogradat, luni seara, şase ţări europene şi a acordat calificativ negativ ratingului maxim al Marii Britanii, Franţei şi Austriei. Dacă până acum un an ştirea ar fi afectat indicii bursieri sau economici ai statelor vizate, în ultima perioadă aceştia au rămas aproape impasibili la deciziile agenţiilor de rating.
Moody's a retrogradat calificativele Italiei (A3 de la A2), Portugaliei (Ba3 de la Ba2), Spaniei (A3 de la A1), Slovaciei (A2 de la A1), Sloveniei (A2 de la A1) şi Maltei (de la A3 la A2). În plus, agenţia de rating a pus sub perspectivă negativă ratingurile Marii Britanii, Franţei şi Austriei.
"Această decizie reprezintă, prin extindere, un răspuns la retrogradările agresive realizate de celelalte agenţii, Standard & Poor's şi Fitch. Astfel, considerăm că mişcarea făcută de Moody's nu va avea decât un impact limitat pe pieţele financiare", a precizat economistul de la RBC Capital Markets, Peter Schaffrik, citat de Financial Times.
În aceste condiţii, indicele FTS Eurofirst 300, care arată evoluţia celor mai importante acţiuni, a scăzut cu doar 0,2%, recuperând din pierderea de 0,3%, înregistrată luni.
Moody's reduce ratingul a şase state europene
Specialiştii au precizat că aceste retrogradări erau previzibile şi că tendinţa negativă a indicilor bursieri este una pe termen scurt. În plus, euro a fost cotat, marţi dimineaţă, la 1,3156 dolari, reprezentând o scădere de 0,23%. De asemenea, şi lira sterlină s-a depreciat uşor, ajungând la un curs de 1,5715 dolari/unitate, de la 1,5686 dolari/unitate. Italia a ţinut o licitaţie, marţi, în care a reuşit să vândă obligaţiuni cu scadenţă la 3 ani, în valoare de 4 miliarde de euro, cu o dobândă de 3,41%, în scădere de la 4,83%, cât era luna trecută. Randamentul activelor britanice cu maturitate la 10 ani a înregistrat un uşor avans, ajungând la 2,13%.
Marea Britanie şi Franţa, sub presiunea pierderii ratingului maxim
Plasarea ratingului Marii Britanii sub perspectiva negativă nu reprezintă o veste bună pentru pieţe, iar investitorii sunt conştienţi că o reducere a calificativului Franţei ar putea afecta capacitatea de mărire a capitalului acestei ţări.
"Grecia încă reprezintă o ameninţare din punct de vedere financiar, iar măsurile de austeritate luate peste tot în Europa reprezintă o dovadă că economia bătrânului continent are mult de suferit", a afirmat analistul de la Royal London Asset Management, Andrea Williams, conform Reuters.
Ministrul englez de Finanţe, George Osbourne, a precizat că avertismentul venit din partea Moody's este încă o dovadă că Marea Britanie trebuie să-şi reducă din datoria guvernamentală uriaşă.
"Agenţia ne transmite că, dacă cheltuim sau ne împrumutăm prea mult, ne vom pierde calificativul maxim, ceea ce va duce la scăderea încrederii pe care investitorii o au în economia noastră. Statul englez va avea multe de înfruntat până când îşi va rezolva toate greşelile făcute în ultimii 10 ani", a afirmat acesta, citat de The Telegraph.
Guvernul francez a transmis că va continua măsurile pentru creşterea competitivităţii şi a economiei acestei ţări, iar în acelaşi timp va încerca să reducă deficitul bugetar.
În plus, Moody's a plasat a doua economie din zona euro sub calificativ negativ, deoarece este extrem de expusă la turbulenţele din blocul monetar.
Băncile din Hexagon au fost cele mai afectate de retrogradarea ţării, acţiunile BNP Paribas fiind mai mici cu 2%, iar cele ale Societe Generale, cu 2,4%.
Austria se revoltă
Guvernul austriac a contestat decizia Moody's de a plasa sub perspectiva negativă ratingul acestei ţări.
"Agenţia şi-a încheiat evaluarea vinerea trecută. Noi am prezentat pachetul de consolidare a economiei în dimineaţa acelei zile, deci angajamentul nostru de a micşora datoria guvernamentală nu a fost luat în considerare", a afirmat Ministrul austriac de Finanţe, Maria Fekter, citat de Reuters.
După ce S&P a retrogradat Austria luna trecută, ea a fost mulţumită că Moody's nu a făcut acelaşi lucru, însă a ţinut să menţioneze că nu i se pare corect că instabilitatea regiunii să afecteze în mod direct această ţară. În plus, ea a negat îngrijorările exprimate de Moody's privind expunerea băncilor austriece în ţările din Europa de Est, explicând că nicio instituţie financiară nu a raportat vreo problemă în legătură cu subsidarele din această zonă. "Recapitularizarea a 9% din bănci a avut loc şi a mers extraordinar", a conchis aceasta.
Evaluarea Moody's vine după ce luna trecută Standard and Poor's a retrogradat ratingul maxim (triplu A) în cazul Franţei şi Austriei, în timp ce Italia, Spania, Portugalia, Cipru, Malta, Slovacia şi Slovenia şi-au văzut ratingurile retrogradate şi mai mult, spre nemulţumirea oficialilor europeni.


Articole înrudite