Mediul de afaceri îşi doreşte stabilitate politică, aceasta fiind una dintre premisele stabilităţii economice, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Mihai Bogza. „Este adevărat că mediul de afaceri îşi doreşte o anumită stabilitate politică, aceasta fiind una dintre premisele stabilităţii economice. Ne dorim să avem predictibilitate în ceea ce priveşte măsurile care se iau pe plan economic şi, ca atare, privim cu o oarecare îngrijorare schimbările politice şi efectele care s-ar putea petrece în mediul economic”, a spus Bogza, într-o conferinţă privind transparenţa decizională, organizată de CIS.
Acesta arată că mediul de afaceri ar trebui să fie informat şi consultat din timp în legătură cu noile decizii legislative. „Ne-am dori să ştim despre o nouă taxă cu foarte mult timp înainte. Aici lucrurile sunt clare. Există o lege care spune că orice nouă modificare legislativă, orice majorare de impozite trebuie anunţată cu şase luni înainte. Este nevoie de consultare înainte de adoptarea unor noi taxe. Tot ca o regulă care se practică în Uniunea Europeană — şi care este legiferată şi la noi — este că orice taxă nouă trebuie să se aplice de la începutul unui nou an calendaristic, în aşa fel încât bugetele să fie construite pe baza unei cunoaşteri a regimului de impozitare. Orice impozit nou, fiecare modificare, pot aduce pierderi unei companii, iar dacă aceasta are deja pierderi îi adânceşte pierderile. Un exemplu potrivit îl constituie acea taxă pe construcţiile speciale, un impozit pe care nimeni nu l-a luat în considerare, un impozit care se practică foarte puţin în Europa, iar la noi se calculează pe baza valorii nete şi nu pe baza valorii brute. Un astfel de impozit introdus pe neaşteptate afectează în mod clar planurile de afaceri ale companiilor, dă peste cap, aş spune, strategiile lor pe termen scurt, mediu şi lung şi nici nu pare să aibă o justificare economică foarte mare”, a arătat preşedintele CIS.
Bogza consideră că, în condiţiile unei creşteri economice anunţate, de peste 3% pentru 2013, nu mai era necesară o nouă presiune pe mediul de afaceri. „Dacă ne gândim la creşterea bugetului, s-a anunţat pentru 2013 o creştere de 3,5%, nu se înţelege de ce a fost nevoie de o presiune suplimentară pe mediul de afaceri prin această taxă pe construcţiile speciale şi prin majorarea accizei la carburanţi”, a subliniat Mihai Bogza.
Consiliul Investitorilor Străini este asociaţia celor mai importanţi investitori străini din România. CIS a fost înfiinţat în 1997, când şi-a început activitatea cu 25 de companii membre. În prezent, asociaţia are 118 companii multinaţionale membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde de euro, aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate în România din 1990 şi până în prezent.
Componenţa CIS include companii multinaţionale care furnizează economiei româneşti o varietate de bunuri şi servicii şi care au creat aproape 200.000 de locuri de muncă directe şi indirecte pentru economia românească.