Un proiect al companiei Zeta Petroleum România pentru anul 2011 scoate la iveală faptul că oraşul timişean Jimbolia stă pe un zăcământ de ţiţei parafinos de foarte bună calitate, evaluarea preliminară indicând existenţa unor rezerve de cel puţin 1,5 milioane de barili, dar care pot ajunge chiar la 6 milioane de barili. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, acest zăcământ reprezintă marea provocare pentru 2011.
„Marea provocare pentru 2011 este de a găsi cele mai bune soluţii pentru exploatare, în condiţii de maximă securitate, a operaţiilor petroliere şi de protecţie a mediului. În urma testelor din 2010, am evidenţiat existenţa unor nivele saturate cu amestecuri de gaze bogate cu bioxid de carbon, cu înaltă presiune, iar în acest moment suntem în faza în care derulăm diferite studii pentru a identifica cele mai potrivite soluţii pentru exploatarea petrolului subiacent în condiţii de siguranţă”, declară Bogdan Popescu, director general Zeta Petroleum România.
Licenţa Jimbolia cuprinde două câmpuri descoperite în anii '80: Jimbolia Veche şi Jimbolia Vest, acumulări de petrol şi gaze pe care Zeta le evaluează în vederea readucerii lor în producţie. Partenerul Zeta Petroleum, cu o participaţie de 50% în perimetrul Jimbolia, este Armax Gaz - o companie publică românească ce proiectează, confecţionează, instalează şi asigură mentenanţa echipamentelor din industria de petrol şi gaze.
Zeta Petroleum este o companie privată de explorare şi producţie de petrol, înfiinţată în anul 2005, ce are ca sferă de interes Europa Centrală şi de Est. Obiectivele Zeta Petroleum sunt dezvoltarea şi identificarea de noi oportunităţi în domeniul petrolului şi gazelor naturale din România.
În prezent, principalele obiective ale Zeta în România sunt câmpul de gaze de la Bobocu, zăcământul de petrol de la Jimbolia, operat şi deţinut în proporţie de 50%, precum şi câmpul marginal de gaze de la Pădureni (participaţie non-operativă). Compania are o rezervă posibilă de petrol de 6 milioane de barili (neauditate) şi rezerve posibile de gaze naturale de 765 milioane de metri cubi (neauditate).